Myndighetspersonalens krav till regeringen: Att Bodström stoppas som landshövding

Thomas Bodström. Foto: Nyheter Idag
Thomas Bodström. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 sep 2017 2017-09-22
E-post 1592

STOCKHOLM Thomas Bodström utreds av ekobrottsmyndigheten för att ha fifflat med det allmännas pensionspengar. Anställda vid pensionsmyndigheten är mycket kritiska till regeringens beslut att utse partivännen Thomas Bodström till landshövding. ”Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet”, skriver de i ett öppet brev till finansdepartementet. 

Anställda vid pensionsmyndigheten protesterar mot regeringens beslut att utnämna Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm. I ett öppet brev till finansdepartementet kräver de att Bodström stoppas från att bli landshövding.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om regeringens beslut att utnämna den före detta socialdemokratiska toppolitikern Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm, varpå han tilldelats det Tessinska Palatset som bostad.

LÄS ÄVEN: Thomas Bodström blir ny landshövding – Tilldelas palats i centrala Stockholm

Samtidigt som Bodströms socialdemokratiska partivänner i regeringen utnämnt honom till landshövding för Stockholm så utreds han också av ekobrottsmyndigheten för hans styrelsepost i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Enligt pensionsmyndigheten har Allra använt fondspararnas pengar till att berika sina egna ägare. Företaget anklagas också för falsk marknadsföring kring sina fonder och flera ledande personer har polisanmälts av pensionsmyndigheten. Skandalen kring Allra är den hittills största skandalen sedan premiepensionssystemet infördes för cirka 20 år sedan.

”Thomas Bodström har genom sitt styrelseuppdrag i Allra ansvar för en verksamhet där pensionssparares tillgångar i den statliga, obligatoriska premiepensionen genom aggressiva och otillåtna försäljningsmetoder hamnat i fonder i vilka de, enligt Pensionsmyndigheten, blivit bedragna”, skriver de anställda i sitt brev till finansdepartementet.

Myndighetspersonalen är mycket kritiska till regeringens beslut att utnämna Bodström som landshövding. 

”Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet. Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet”.

De anställda vid pensionsmyndigheten avslutar brevet med.  

”Med bakgrund av ovanstående vill vi att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag