Namibia välkomnar tyska elprisflyktingar: ”Vi har alltid el!”

Namibias president Hage Gottfried Gengob. Foto: Namibian Presidency CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 15 dec 2022 2022-12-15
E-post 104

I Tyskland råder det elkris och under hösten har landets regering kommit med tillfälliga lagar för att spara energi. Nu lovar det afrikanska landet Namibia att ge en fristad åt alla tyskar som är trötta på inflation och höga elpriser. Det rapporterar den tyska tidningen Bild.

Nyligen välkomnade Namibias president Hage Gottfried Geingob Tysklands näringsminister Robert Habeck till landet, en tidigare tysk koloni som ligger sydväst på den afrikanska kontinenten.

När han mötte den tyska delegationen framförde han sitt erbjudande om att ta emot alla tyskar som vill fly från landets stigande inflation och höga elpriser.

Läs även: Adolf Hitlers besked efter valsegern i Namibia: ”Jag strävar inte efter världsherravälde”

Det afrikanska landet erbjuder nu ett nytt visum specifikt riktat till tyska medborgare att bo och jobba på distans i landet i upp till sex månader. Där kan de leva med överkomliga levnadskostnader i väntan på att den europeiska vintern ska ta slut.

– Ni kan leva och jobba här under vintern, ni behöver inte frukta de höga kostnaderna för uppvärmning som i Tyskland, säger Nangula Uuandja, vd för Namibian Investment Promotion and Development Board som är direkt knuten till presidentens kansli, till Bild.

”Tysklands lillasyster”

Till skillnad från Tyskland finns det heller ingen risk för nedsläckning, tillägger Uuandja.

– Vi har alltid el! understryker hon.

Hon vill också pålysa de historiska och kulturella banden länderna emellan och nämner att tyska är ett av landets språk.

– Namibia kallas också för Tysklands lillasyster. Vi har städer som ser ut som tyska städer. Det här är ditt andra hem här, en bit av Tyskland i Afrika, säger hon och fortsätter:

– Vi har tysk arkitektur, tyska gatunamn, med A1 till och med en tysk autobahn!

Det namibiska erbjudandet kommer i en tid då Tyskland och resten av Europa är mitt i en energikris. Den tyska krisen grundar sig bland annat i att man stängt ner de flesta av sina kärnkraftverk samt minskade olje- och gasimporter från Ryssland.

Till följd av de skenande elpriserna har Tyskland under hösten satt in nya, tuffa regler för att minska på landets elkonsumtion. Bland annat får butiker inte längre hålla sina dörrar öppna och temperaturen på kontor får inte värmas upp till mer än 19 grader.

Läs mer: Tyskland inför tuffa regler för att minska elkonsumtionen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag