Namnberedning nobbar nytt gatunamn vid ryska ambassaden

Rysslands ambassad. Bild: Faksimil TV4
  • Måndag 4 apr 2022 2022-04-04
E-post 101

STOCKHOLM Namnberedningen på Stockholms stad avråder politikerna från att byta namn på gatan vid ryska ambassaden till något Ukraina-relaterat, rapporterar TV4.

– Det är därför att man ska vara ganska försiktig när man byter namn på gator, och man ska ha väldigt goda skäl för det, och det ska kanske vara ett problem med det gatunamn som finns också, säger namnberedningens ordförande Olle Zetterberg till TV4.

Några av de som bor på gatan har hört av sig och sagt att man vill behålla det nuvarande namnet, Gjörwellsgatan.

– Vi tycker inte heller att man ska ha någon nu levande persons namn, som (Ukrainas president) Zelenskyj eller något sådant där. Så brukar vi inte göra i Stockholm utan det ska vara människor som är döda, och vi hoppas ju att Zelenskyj ska leva länge.

Olle Zetterberg säger dock att politikerna i stadsbyggnadsnämnden skulle kunna byta namn på en del av en närliggande park där demonstrationer har ägt rum.

– Det är en bra signal att man talar om att vi värnar exempelvis det fria ordet, eller någonting i den stilen, till skillnad från på andra sidan stängslet i ryska ambassadens område.

Läs även: Ryska ambassaden kan få ny adress med Ukraina-koppling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag