Nämndemän vittnar: Gängkriminella söker upp oss

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 30 maj 2023 2023-05-30
E-post

Att bli hotad och trakasserad är idag allt mer vanligt inom Sveriges rättsväsende. Nämndemän vittnar om hur gängkriminella söker upp dem i deras hem.
– Jag blev uppsökt när jag åt lunch i domstolen, säger Stefan Blomquist, ordförande för Nämndemännens Riksförbund, till Aftonbladet.

Enligt Blomquist var det en grupp som då ställde sig runt honom. Anledningen var att han skulle döma deras son som enligt honom ”begått hemskheter”.

– Vi har suttit tyst i båten. Men nu är det nog. Det har blivit så fel. Det är akut. Nästa vecka kan domstolarna stå stilla om vi inte vågar gå till jobbet, säger han.

I egenskap av NRF-ordförande företräder Stefan Blomquist landets 9 000 nämndemän. Han menar att i takt med den allt grövre kriminaliteten har också hotbilden mot dem som verkar vid Sveriges domstolar ökat.

– Jag sitter själv i Södertörns tingsrätt i södra Stockholm. Jag märker en påtaglig skillnad. Hat, hot och trakasserier har ökat i takt med den mer våldsamma brottsligheten.

Blomquist riktar också kritik mot utbildningen av nämndemän, som han menar är på tok för kort. Han berättar att den bara består av en engångsinsats på ungefär tre timmar med en powerpoint-presentation.

Därefter är det upp till nämndemännen att hålla koll.

– Med den här regeringen har det haglat in nya lagar. Jag får lära mig genom att sitta och läsa Aftonbladet vad de nya lagarna är och vad de innebär. Så ska det inte vara. Det är oseriöst.

Läs även: Hård kritik mot S när nämndemän tvingas sluta: ”Ett svärdshugg mot hela rättssystemet”

Läs även: Sadé: Nämndemannasystemet närmar sig vägs ände

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag