När Söder (SD) var med rapporterade alla – Knäpp tyst i medier när Wallström (S) listas som antisemit

Tyst i media när Wallström hamnar på exakt samma lista som Söder.
  • Tisdag 27 dec 2016 2016-12-27
E-post 3861

SVERIGE När Björn Söder (SD) var med på listan rapporterade nästan alla svenska medier. När Margot Wallström (S) ett par år senare är med på samma lista kan inte Nyheter Idag finna en rad om nyheten i varken DN, Expressen, Aftonbladet eller Dagens Arena. Däremot rapporterar Fria Tider om saken.

”Söders uttalande bland de tio värsta under 2014” löd rubriken hos Dagens Nyheter när de rapporterade att SD-politikern Björn Söder listats på Simon Wiesenthalcentrets årliga antisemitlista. Bakgrunden var ett uttalande i Dagens Nyheter som kom att uppfattas mycket negativt gentemot judar. Hos tidningen Expressen fick samma nyhet rubriken ”Söder sexa bland antijudiska händelser”.

Tidningen Aftonbladet publicerade rubriken ”Björn Söder på internationell antisemitlista” och vänstertidningen Dagens Arena rapporterade även de om saken med rubriken ”Björn Söders (SD) uttalande på topp tio-lista”. Artikeln i Aftonbladet var en text som kom från nyhetsbyrån TT.

Att Björn Söder listades på den aktuella listan ansågs av debattörer vara ett bevis på att man inte kan samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Tyst när utrikesminister Wallström hamnar på exakt samma lista

När utrikesminister Margot Wallström (S) nu, två år senare, listas på exakt samma lista förefaller det råda en medietystnad. Det som tidigare gav stora rubriker i DN, Expressen, Aftonbladet och Dagens Arena finns inte omnämnt med en enda rad när Nyheter Idag kontrollerar samtliga nyhetssajter på tisdagskvällen strax innan klockan 22. Detta trots att Wallström har ett betydligt större inflytande som utrikesminister än vad Björn Söder någonsin haft i sin politiska karriär.

De enda medier, förutom Nyheter Idag, som rapporterar att Wallström nu återfinns på antisemitlistan är Fria Tider och Ledarsidorna. Nyheter Idag kan ej heller finna något nyhet från TT om att utrikesministern uppmärksammas på den omtalade listan.

Användare på Twitter reagerar på att S-politikern behandlas på ett helt annat sätt än SD-politikern av svenska medier – trots att nyheten är exakt densamma.

UPPDATERING: Efter att den här artikeln publicerats har Expressen, men även andra medier uppmärksammat att Wallström finns med på antisemitlistan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag