Nationalister anmäler österrikiska HBTQ-ljus

De nya trafikljusen har mötts av både bu och bä. Foto: RT Ruptly
  • Torsdag 14 maj 2015 2015-05-14
E-post 42

WIEN Att man satte upp HBTQ-trafikljus i den österrikiska huvudstaden togs inte emot med glada miner av alla. Nationalistpartiet FPÖ har nu lämnat in en brottsanmälan mot tilltaget.

Inför finalen i Eurovision Song Contest förbereder sig Österrikes huvudstad bland annat genom att byta ut figurerna i några av stadens trafikljus mot samkönade par.

Genom tilltaget vill man inte bara hylla fjolårets vinnare, dragartisten Conchita Wurst, utan även visa upp staden som fördomsfri, rapporterade Reuters.

Alla är dock inte lika glada över tilltaget. Nationalkonservativa Frihetspartiet, FPÖ, är rent av rosenrasande över vad wienbornas skattepengar används till.

Enligt The Local har partiet lämnat in en brottsanmälan mot Maria Vassilakou, miljöpartistisk ordförande i Wiens trafiknämnd.

FPÖ:s trafikpolitiske talesperson, Toni Mahdalik, har kallat initiativet för ”galet” och tydligt motsatt sig vad han menar är 63 000 euro (ungefär 587 000:- SEK) som staden i stället borde ha lagt på fattigdomsbekämpning och arbetslösheten.

The Local skriver även att trafikljusen, enligt FPÖ, strider mot lokala trafikföreskrifter.

Det är dock inte bara för att promota Wiens tolerans som man satt upp de nya ljusen, menar Vassilakou. Enligt The Local har den gröna politikern även en förhoppning om att de ovanliga symbolerna ska dra förares uppmärksamhet till sig, och därigenom förhindra trafikolyckor vid övergångsställen.

Schlagermusik till alla

Wienborna verkar vara splittrade i sina åsikter kring de nya trafikljusen. Vissa menar att det är positivt att jämlikhetsfrågor lyfts fram medan andra anser att det hela bara är en lek med pengar.

– Det finns aldrig tillräckligt med pengar för att hjälpa ensamstående föräldrar eller för att bygga nya lekparker, men när det kommer till meningslösheter som detta finns det massor med pengar, skriver en arg medborgare i kvällstidningen Kronen Zeitung.

För pengar finns det. Staden har även passat på att installera små högtalare nere i stadens rännsten. Ur dessa spelas dagligen Conchita Wursts vinnarlåt ”Like a Phoenix”, den andra österrikiske ESC-vinnaren Udo Jürgens ”Merci chérie” (Tack älskling) samt årets österrikiska bidrag, ”I Am Yours” av rockbandet The Makemakes.

Det verkar onekligen som om de österrikiska skattebetalarna inte kan få nog av Eurovision Song Contest.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag