NATO-officer: ”Vi är troligen i krig till sommaren”

Domedagsprofeten John Schindlers tweet har fått många att fundera. Foto: Faksimil Twitter
  • Torsdag 21 maj 2015 2015-05-21
E-post 243

DONBASS Kan Donbass bli ett nytt Sarajevo? Om man ska tro den amerikanske historikern och säkerhetsexpertern John R. Schindler kan skiten träffa fläkten lagom till Almedalsveckan.

Den kalla vintern är sedan länge över och redan florerar ryktena på Internet om en förestående eskalering av konflikten i östra Ukraina. I Sverige har både politiker och även media ändrat riktning och man tittar nu ut över Östersjön med oro i blick, snarare än med förhoppningar om att regionen ska fortsätta att utgöra ett fredens hav.

På Twitter publicerade igår den välkände militärhistorikern John R. Schindler ett tweet som fick många att höja på ögonbrynen en extra gång. Han citerade en militär officer i NATO som han talat med tidigare under dagen.

– Vi är troligen i krig till sommaren. Om vi har tur är det inte nukleärt, hade den ej namngivne officeraren sagt till Schindler.

Övade kärnvapenkrig mot Sverige, igen

Under torsdagsförmiddagen mötte en rote Gripenplan ur den svenska incidentberedskapen upp två ryska strategiska bombflygplan som rört sig i riktning mot Ölands södra udde.

Att öva med strategiskt bombflyg, alltså flygplan med förmågan att bära kärnvapen, så nära ett annat land är en tydlig markering, och knappast en vanlig övning.

Något som är desto vanligare är den ryska flygaktiviteten över Östersjön.

– I takt med att Ryssland reformerar så övar man också mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi inte har sett tidigare, sa avgående Överbefälhavare Sverker Göransson i P4 Extra ett några timmar efter incidenten.

Det är inte första gången som ryska strategiska bombflygplan markerat i närheten av Sverige. Under den så kallade ryska påsken övade man bland annat kärnvapenanfall mot FRA på Lovön.

I södra Sverige, vilket verkade vara målet för förmiddagens flygning, finns flertalet potentiella mål, såsom marinbasen i Karlskrona och luftstridsledningscentralen Cobra i närheten av skånska Hästveda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag