Naturvårdsverket betalade en halv miljon för podcast – bara 2 400 spelningar per avsnitt

Bild: Jaco Ten
  • Torsdag 3 okt 2019 2019-10-03
E-post 84

För nära en halv miljon kronor fick Naturvårdsverket en podcast som bara fått 2 400 spelningar per avsnitt. Även Svenska Institutet har betalat dyrt för en podcast med få spelningar, medan andra myndigheter gjort poddar till betydligt lägre kostnad.

Naturvårdsverket betalade flera produktionsbolag sammanlagt 470 000 kronor för en podcast om klimatsmarta val, rapporterar Dagens Nyheter som granskat myndigheternas podcastproduktioner.

Kostnaden per avsnitt för Naturvårdsverkets ”Prat om klimat” är den högsta bland de poddar som granskats, och podcasten har i snitt 2 400 spelningar per avsnitt.

Läs även: Kommundirektör anlitar mentor till sig själv – för 20 000 kronor per dag

– Vi är inte riktigt nöjda. Vi skulle vilja att fler lyssnade på poddarna för att vi skulle säga att det var effektivt. Det är det som gjort att vi inte valt att gå vidare just nu i alla fall, säger kommunikationschefen Berit Oscarsson till Dagens Nyheter.

Även Svenska Institutet har betalat dyrt för en podcast, ”Swedishness” som kostade 60 000 kronor per avsnitt och i snitt har 2 000 spelningar per avsnitt. Även den är numera nedlagd.

Andra myndigheter som Skatteverket och Skolverket har gett ut poddar, dock till betydligt lägre produktionskostnader.

Läs även: Regeringens nya stjärnrekrytering: Alexandra Pascalidou

År 2017 lanserade Utrikesdepartementet ”UD-podden” med Alexandra Pascalidou som programledare. Enligt Ledarsidorna fick Pascalidou 16 000 kronor per avsnitt av podcasten, som kostade UD 30 000 kronor per avsnitt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag