Nedlagd kärnkraft inte kopplad till MP-politik enligt Bolund – går emot tidigare språkrör

Per Bolund på Almedalen 2013. Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 13 jul 2022 2022-07-13
E-post 562

Att Sverige har avvecklat kärnkraftsreaktorer i förtid var ett kommersiellt beslut som inte hade någonting med Miljöpartiets politik att göra. Ungefär så uttrycker sig Miljöpartiets språkrör Per Bolund i en intervju med Dagens Nyheter. Det går emot vad Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson sade 2014, då hon framhöll att en ny överenskommelse mellan S och MP skulle leda till nedlagd kärnkraft.

– Jag kan bli bekymrad över hur våldsamt vilseledande energidebatten är. Det var ett kommersiellt beslut som ägarna till de här reaktorerna fattade. Som inte byggde på vår politik, utan internationella överenskommelser och krav på säkerhet, säger Bolund till Dagens Nyheter.

DN: Men uppmuntrade inte ni åtgärder som gjorde det ytterligare dyrare, med till exempel effektskatt?

– Nej, innan reaktorerna lades ned hade vi gjort en energiöverenskommelse där en del var att ta bort effektskatten. Så de villkoren var redan klara – och ändå gjorde man bedömningen att de inte bar sig kommersiellt.

DN: Men då hade man väntat med investeringar under flera år, med tanke på kostnaderna?

– Jag lyssnar till de som fattar de här besluten, och de säger att det var kommersiellt grundade beslut, slår Bolund fast.

Hans utsago går emellertid emot vad Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, tidigare har sagt. I en tweet från januari tar Tovatt ”hemskt gärna” credd för de nedstängda reaktorerna.

Diskrepansen i deras utsagor uppmärksammas av bland andra entreprenören och debattören Henrik Jönsson på Twitter.

Tidigare språkröret lovade stängda reaktorer

Att det har funnits på Miljöpartiet agenda att stänga svenska kärnkraftsreaktorer är något som det tidigare har talats öppet om från ledningshåll.

I en intervju med TT hösten 2014 stoltserade Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson och Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Mikael Damberg (nuvarande finansminister) med att man kommit överens i energifrågorna. Däri ingick höjda krav på kärnkraften och en kraftigt höjd kärnavfallsavgift.

”Därmed kommer flera reaktorer att stängas under mandatperioden, som MP lovade inför valet, enligt språkröret Åsa Romson”, står det i artikeln.

TT: Kommer ert krav att två reaktorer ska stängas under mandatperioden att uppnås?

– Det kommer att uppnås och det kan uppnås med råge, sade Åsa Romson.

I artikeln står det att MP räknade med att de fyra äldsta reaktorerna – Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 – skulle få svårt att överleva de nya kraven. Mycket riktigt stängdes Oskarshamn 1 år 2017 och Oskarshamn 2 år 2016. Ringhals 1 stängdes ned vid årsskiftet 2020/2021 och Ringhals 2 stängdes ned ett år dessförinnan.

– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas, sade Romson till TT.

Även Damberg uttalade sig till TT. På frågan om man fortfarande var redo att diskutera ersättningskärnkraft svarade han:

– Vi och MP är överens om att våra ingångsvärden i en sådan förhandling med andra partier är att successivt fasa ut kärnkraften för att nå hundra procent förnyelsebar energi. Vi tänker inte ställa ultimativa krav innan vi ens börjat diskussion med andra partier.

Överenskommelsen mellan S och MP innebar också att Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft fick skrotas, skriver TT.

Nyheter Idag söker Miljöpartiet och Lorentz Tovatt för en kommentar.

Läs även: Rekordhögt elpris – då skyller Bolund (MP) på Moderaterna

Läs även: Ringhals 1 stängs för gott: ”Ett historiskt misstag”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag