”Negerbyn” byter namn efter kritik om rasism

Bilden föreställer ett annat skogsområde. Foto: Jussi Silfver (CC BY 2.0)
  • Torsdag 7 mar 2019 2019-03-07
E-post 1858

MORA Negerbyn – så heter ett skogsparti utanför tätorten Våmhus i Mora, men inte länge till. Mora kommun har nämligen bestämt att platsen ska få ett nytt namn sedan det nuvarande fått kritik av Afrosvenskarnas riksförbund.

Enligt Anna Hed, centerpartistiskt kommunalråd i Mora, kom namnet Negerbyn till för att det fanns en träkolstillverkning ute i skogen. Men nu vill kommunen att platsen byter namn och har därför skickat in en förfrågan till Lantmäteriet.

– Det finns ingen anledning att det namnet ska behöva finnas idag. Vi lever ju i en tid av ständig förändring och vet också att idag är inte det här uttryck som man använder, säger Anna Hed till P4 Dalarna.

Afrosvenskarnas riksförbund har tidigare riktat kritik mot namnet och är nu nöjda med att bytet blir av.

– Det här är ett rasistiskt ord och det är viktigt att inte behålla det här och upprätthålla det rasistiska språkbruket med det här ordet. Så därför tycker vi att det är väldigt viktigt att det förändras, säger Nantale Kitali på Afrosvenskarnas riksförbund till P4 Dalarna.

Är det bra att man byter namn på Negerbyn?
4905 röster (se resultat)

Läs även: Majoritet av svenskarna tycker att demokratin har försvagats

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag