Nej till förbud mot böneutrop i Norrköping

Foto: Flickr/Public Domain
  • Tisdag 1 okt 2019 2019-10-01
E-post 2728

NORRKÖPING Det blir inget förbud mot böneutrop i Norrköping. Efter en lång och spänstig debatt på måndagens kommunfullmäktige avslogs Sverigedemokraternas motion, något som NT rapporterat om. Samtliga övriga partier – samt fyra avhoppade SD:are som gått med i Landsbygdspartiet – röstade mot ett förbud. Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) var den enda som röstade med SD.

Sverigedemokraternas motion föreslog att Norrköpings kommuns ordningsföreskrifter skulle få skrivelser som förbjöd störande böneutrop.

En stor del av debatten kom att handla om kommunen hade rätt att besluta om förbud eller inte. Moderaternas kommunalråd Sophia Jarl skrev inför kommunfullmäktige i en debattartikel:

”(…)förslaget är i dagsläget olagligt. Böneutrop och begränsningar i att sprida religiös propaganda är ingenting som en kommun kan eller får hantera. Det är en fråga som hör hemma hos polismyndigheten och förslag till lagändringar kan endast hanteras av riksdagen och i en förlängning europaparlamentet.”

SD:s gruppledare Darko Mamkovic menade under debatten att Norrköpings kommun borde ta initiativ och sedan låta frågan prövas juridiskt.

– Vad är det värsta som kan hända. Vi fattar ett beslut och sedan får en domstol avgöra om det var fel eller inte och vi rättar oss efter det, sade han.

Debatten drog ut på tiden – ordentligt. Efter en flera timmar lång debatt förlorade förslaget om förbud mot böneutrop med siffrorna 69 mot 15, en avstående röst.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) röstade med SD.

Fyra avhoppade SD-are, Sandra Karlsson, Robert Cederlund, Anette Kemgren och Jan Peterson, har gått med i Landsbygdspartiet. De röstade med övriga i partiet om att inte förbjuda böneutrop.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag