”Nej till vänster i välfärden”

  • Lördag 5 jul 2014 2014-07-05
E-post 0

ALMEDALEN Folkpartiets partiledare Jan Björklund äntrade scenen i Almedalen under lördagen. Likt gårdagens talare, Jonas Sjöstedt, låg fokus bland annat på välfärdsfrågor om än med annat budskap. – Nej till vänster i välfärden, var ett av buskapen.

Jan Björklund inledde sitt tal med att prata om jämställdhet. Det var tydligt att han vill erbjuda ett alternativ till de frågeställningar som vänsterpartiets Jonas Sjöstedt adresserade i gårdagens tal. Men istället för att, som gårdagens talare, tolka politiken ur ”Jeanettes” perspektiv valde Björklund att höja blicken och lyfta fram ekonomiska aspekter.

– I den privata sektorn har män haft en liberal lönebilning som ser individen. I den offentliga sektorn har kvinnor haft en socialistisk lönebildning som bara ser kollektivet. Där alla ska tjäna lika mycket. Lönebildningen behöver mer feminism, men mindre socialism!, sade Björklund från scenen.

Attackerade socialdemokraterna

Ett av löftena var att 14000 lärare kan vänta en löneförhöjning om 5000 kronor om Björklund får som han vill. Reformen är inriktad på vad han kallar ”förstelärare” som ska premieras med lönelyft bekostat av staten. I talet nämndes även den socialdemokratiskt styrda kommunen ”Munkfors” som valt att ställa sig utanför reformen med anledning av att olika stora löner skulle vara orättvist, enligt utbildningsnämndens ordförande som även råkar vara socialdemokrat.

– Men mina vänner, varken den svenska Jantelagen eller svenska socialister kommer att hindra oss. Det är dags att gå från ord till handling! Det måste löna sig att utbilda sig – även i yrken som domineras av kvinnor!

Fortsatte prata ekonomi

Det var inte bara socialdemokraterna som fick en släng av sleven när den förre detta majoren dundrade på. Miljöpartiets ekonomiska politik är inte hållbar och Gustav Fridolin skulle passa bra i rollen som ”pojken med guldbyxorna”, enligt Björklund. Istället menar han att fokus bör ligga på industri och en bred skattebas.

– Sanningen är att utan ekonomisk tillväxt, utan framgångsrika industriföretag och tjänsteföretag, så kommer vi snart att bli ett fattigare land.

Björklunds poäng var att utan pengar och tillväxt får vi ingen välfärd. Det är också därför Folkpartiet flera gånger kopplade ihop frågor om jämställdhet och löneskillnader med den ekonomiska utvecklingen i stort. Detta blev extra tydligt i några av Björklunds oneliners.

– Nej till vänster i välfärden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag