New York Times påstående om ryska journalister i förorten kan vara vandringssägen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson infälld. Foto: Nyheter Idag / FT Bild
  • Lördag 17 aug 2019 2019-08-17
E-post 423

Ett påstående i New York Times säger att ryska journalister erbjudit förortsungdomar pengar för att skapa upplopp. Uppgiften har spridits som sanning i flera svenska medier. Men när Nyheter Idag granskar påståendet finner vi att det kan vara en vandringssägen. – Jag minns detta. Jag var själv i Husby en av kvällarna för att följa arbetet och talade med utländska journalister, säger Expressens före detta chefredaktör Thomas Mattsson till Nyheter Idag.

I en omtalad artikel i New York Times beskrivs hur ryska intressen försöker påverka det svenska samhället. Ett av påståendena är att journalister från Ryssland erbjuder ungdomar pengar för att ställa till med upplopp. Uppgifterna har fått stor spridning i svenska medier, exempelvis skriver Lars Ströman i Nerikes Allehanda om ”Rysslands propagandakrig mot Örebro”.

”Ett av medlen som de ryska aktörerna använder är att betala ungdomar för att de ska ställa till trubbel – bränna en bil, ställa till med upplopp eller kasta sten på polisen. Det sistnämna har så vitt bekant inte förekommit i Örebro. Men väl i Rinkeby, utanför Stockholm.”, skriver Ströman.

Strömans källa är uppgifterna ur den amerikanska tidningen New York Times. De återger i sin tur uppgifter som danska Radio24syv tidigare rapporterat om, uppgifter från ungdomar i Rinkeby. New York Times stöder sig även på vagare uppgifter, en man som överhört ett annat samtal.

Thomas Mattsson när Expressen anklagades: ”Vandringssägen”

Det är inte första gången medier anklagas för att mot betalning förmå ungdomar att skapa upplopp . När Joakim Lamotte arbetade för SVT Göteborg och bevakade Husbykravallerna fick han höra en liknande berättelse från lokala ungdomar. Då anklagades kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen.

Lamotte skrev om uppgifterna på sin privata blogg och uppgifterna fick mycket stor spridning. Enligt Lamotte var det över 400 000 visningar. Uppgifterna förnekades bestämt av både Expressen och Aftonbladet och saken blev en stor snackis i branschmedier.

I ett TT-citat från Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson förklarades att påståendet kan vara en vandringssägen.

– Jag kan visserligen bara svara för Expressen, men jag har hört detta rykte tidigare – från utländska journalister – och tror att det är en vandringssägen som ingen svensk tidning, radio- eller tv-kanal har initierat genom sitt nyhetsarbete i exempelvis Husby, svarade Mattsson då.

Nyheter Idag har kontaktat Mattsson över mejl med anledning av att samma påståenden nu sprids, med skillnaden att det är ryska medier som pekas ut. Han säger att han minns de rykten som tidigare förekom.

– Jag var själv i Husby en av kvällarna för att följa arbetet och talade med utländska journalister. Bland annat med ett ryskt team, faktiskt, men minns inte om det var just ryssarna som frågade om jag hört något om journalister som skulle ha betalat gärningsmän.

Påståendet kan öka hotbilden mot journalister

Mattson förklarade då för de utländska journalisterna att det inte fungerar så i Sverige och redogjorde bland annat för de yrkesetiska reglerna. Men det fanns även fler starka skäl att slå hål på ryktena som då fick stor spridning.

– Det allvarliga med påståendet var att det kunde riskera öka hotbilden mot våra journalister på plats, som redan utsattes för bland annat stenkastning och rusningar. Men riktigt allvarligt var att den som tror på påståendet kanske initierar fler bränder i tron att hen ska kunna tjäna pengar på att sälja bilder, och med sådana eventuella anlagda bränder utsätts ju människor för risker.

De uppgifter som New York Times nu presenterar säger Mattsson att han omöjligen kan värdera. Han beskriver tidningen som en stor och respekterad kvalitetstidning och att de tillfällen han träffat eller samarbetat med New York Times ”har de uppträtt mycket seriöst”.

– Generellt kan man sätta mycket stor tilltro till NYT, påstår jag, men jag kan förstås inte avgöra hur det förhåller sig här.

Och när han beskriver sina ryska kolleger i branschen låter det likadant.

– De ryska journalister jag haft kontakt med har ofta också varit seriösa. Bonnier ägde tidigare den ledande affärstidningen (typ Dagens industri) i St. Petersburg.

– Jag har också haft vissa mindre bra erfarenheter av ryska journalister, men givet att det är ett stort land med tiotusentals olika journalister så tycker jag att man ska vara försiktig med ord som ”ryska journalister”. Där finns förstås utmärkta kollegor och säkert några mindre nogräknade. Precis som i USA. Eller i Sverige.

I artikeln från New York Times redovisas inte att liknande påståenden tidigare förekommit och att de då konstaterats vara grundlösa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag