Nigel Farage vill låta arbetsgivare diskriminera – Politiska motståndare rasar

Nigel Farage tycker att arbetsgivaren själv ska få bestämma. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 12 mar 2015 2015-03-12
E-post 42

STORBRITANNIEN Ukip-ledaren Nigel Farage har äganderättschockat hela Storbritanniens politiska skikt genom att i en intervju stå upp för äganderätten och avfärda sitt lands diskrimineringslagstiftning som ”löjlig”.

Brittiske Ukip-ledaren Nigel Farage är för många en väldigt kontroversiell typ. Under sin tid som offentlig person har han lyckats röra upp både mannen på gatan med liberalkonservativa uttalanden men så även maktens korridorer, inte allra minst med sina numera välkända EU-kritiska pläderingar i Europaparlamentet.

Nu senast har mannen från Herne fått sina tre största inrikespolitiska rivaler att gå i taket över några uttalanden han gjort under inspelningen av en dokumentär som ska sändes i brittiska Channel 4 om en vecka.

I dokumentären, som heter ”Things we won’t say about race that are true” får Nigel bland annat frågan om han tycker att Storbritannien har för mycket diskrimineringslagstiftning, på vilket den liberalkonservative politikern självfallet svarar ja. På följdfrågan om vad han vill ta bort ur samma lagstiftning förklarar Nigel att han vill ta bort det mesta.

– Situationen som vi har nu, där en arbetsgivare inte tillåts välja mellan en person född i Storbritannien och någon från Polen är en löjlig situation, förklarar Nigel Farage för journalisten Trevor Phillips i intervjun.

När Trevor Phillips ifrågasätter Nigel, svarar den senare att Ukip är ett färgblint parti, men att arbetsgivare absolut bör ha rätten att välja bort arbetssökande beroende på nationalitet, religion och ras.

Rädd för att några muslimer kan vara femtekolonnare

I intervjun talar partiledaren även om hur han är rädd för att vissa muslimer i Storbritannien inte har landets bästa för ögonen.

– Folk ser att det bor en femte kolonn i landet som hatar oss och vill mörda oss, förklarar han.

Kritiken har således inte låtit vänta på sig. Partiledarna från Storbritanniens tre största partier har rasat åt sin rivals uttalanden.

– Nigel Farage är uppmärksamhetssökande. Lagarna skyddar folk från rasdiskriminering. Det är djupt oroande att han inte förstår det, skriver premiärminister David Cameron på sitt officiella twitterkonto.

Labouredaren Ed Miliband har kallat uttalande för ”fel, farligt och splittrande”, medan Liberaldemokraternas ordförande Nick Clegg menar att Nigel Farage ”instiftar rädsla”, skriver brittiska Daily Mail.

Inte ensam om ståndpunkten

Nigel Farage är dock inte den första liberala eller libertarianska politikern som vill sätta sitt lands medborgares äganderätt över statlig diskrimineringslagstiftning.

Amerikanen Ron Paul har även han fått ta emot skarp kritik för sitt uttalade motstånd mot Civil Rights Act, en amerikansk lag från 1964 som just förbjöd diskriminering i både offentliga och privata lokaler.

Även svenska libertarianer från Ludwig von Mises-institutet har gett uttryck för ett ifrågasättande och motstånd mot de lagar vi har i Sverige som är tänkta att motverka diskriminering under bland annat anställningsintervjuer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag