Nigeriansk senator åtalas i London – skulle skörda organ från tonåring

Senator Ike Ekweremadu får besök från nigerianska kommissionen för mänskliga rättigheter. Bild: Sophisy/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 26 jun 2022 2022-06-26
E-post

Den nigerianska senatorn Ike Ekweremadu, 60, och hans hustru Beatrice Nwanneka Ekweremadu, 55, åtalas i London. Paret misstänks för att ha fört in en 15-årig pojke i Storbritannien med avsikt att skörda hans organ, rapporterar BBC. Det misstänkta brottets offer har omhändertagits av myndigheterna.

Både senatorn och hans hustru bor i Nigeria men har familj i London. Ike Ekweremadu har dessutom en gästprofessur på Lincolns universitet.

– Vi är djupt bekymrade över dessa anklagelser men då detta är en pågående polisutredning kan vi inte kommentera mer på detta stadium, säger en talesperson för universitetet.

Ike Ekweremadu har varit senator i hemlandet Nigeria för oppositionspartiet Folkets demokratiska parti sedan 2003 samt vice president för senaten mellan 2007 och 2019.

År 2019 attackerades Ekweremadu av demonstranter från Indigenous People of Biafra när han befann sig på en kulturfestival i Nürnberg i Tyskland. Ekweremadu anklagades för inblandning i mord på igbo-folket under militära operationer i Nigeria, och blev misshandlad och fick ägg kastade på sig.

Läs även: Underlättade människohandel från ambassaden i Nigeria – döms men slipper straff

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag