Nobelpriskandidat nobbar nomineringen till Pascalidous nya pris

Murakami när han tog emot Jerusalem Prize. Pascalidous alternativa nobelpris intresserar dock inte den japanska författaren. Bild: Wikimedia commons/Nyheter Idag
  • Måndag 17 sep 2018 2018-09-17
E-post 35

STOCKHOLM Tre nominerade återstår efter att den litterära storstjärnan Haruki Murakami tackat nej till att nomineras till Den Nya Akademiens alternativa nobelpris. Organisationen meddelar dock att övriga nominerade uttryckt entusiasm över sina nomineringar.

”Den Nya Akademien” grundades av Alexandra Pascalidou för att dela ut ett ”alternativt nobelpris” i det riktiga litteraturprisets förväntade frånvaro. När Den Nya Akademien presenterade sina fyra nomineringar var den japanske litteraturstjärnan Haruki Murakami ett av namnen. Han hör till de samtida författare som ofta nämns i förhandsspekulationerna kring det Nobelpriset i litteratur som delas ut av Svenska Akademien.

Läs även: Alexandra Pascalidou startar Nya Akademien: ”Jag ringde mina systrar och några bröder”

Men  Murakami är inte intresserad av något alternativt nobelpris. Den Nya Akademien meddelar på sin Facebooksida att Murakami avböjt sin nominering i ett mejl. Enligt Den Nya Akademien var Murakami både tacksam och ärad över att ha nominerats, men bad dem ändå att dra tillbaka hans nominering då han föredrar att ”koncentrera sig på sitt skrivande, utan uppmärksamhet från media”.

Den japanske författaren lämnade hemlandet efter sitt publika genombrott där, men har sedan förföljts av berömmelse även i resten av världen. Murakamis böcker ges ut på en stor del av världens språk, och översätts regelmässigt till svenska. På en fråga från The New Yorker 2012 om det riktiga nobelpriset i litteratur svarade Murakami att han inte ville ha det, och tillade att ”det skulle innebära att du är färdig”.

Tre nominerade kvar på listan

Kvar på Den Nya Akademiens finalistlista står nu den vietnamesisk-kanadensiska författaren Kim Thúy, den brittiske fantasyförfattaren Neil Gaiman och Maryse Condé från Guadeloupe och Frankrike. Enligt Den Nya Akademien har alla uttryckt entusiasm över sina nomineringar.

Vinnaren tillkännages den 12 oktober.

Läs Den Nya Akademiens Facebookstatus i sin helhet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag