Norska experter sågar Sveriges strategi: ”Väldigt märkligt”

Anders Tegnell. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 mar 2020 2020-03-26
E-post 1476

SVERIGE Norska experter riktar skarp kritik mot Sverige för att hålla skolor öppna trots risken för spridning av coronaviruset.
– Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället, säger professorn Bjørg Marit Andersen.

Sverige sticker ut internationellt med att ha infört relativt milda restriktioner för att förhindra smittspridningen. För- och grundskolor håller än så länge öppet – något som statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare motiverat med att det annars kan drabba äldre.

– Får vi då att barn börjar gå hem till sina far- och morföräldrar har vi ju skapat en mycket, mycket värre situation än vi har om de stannar kvar i skolan, sade Tegnell i förra veckan.

I Norge har man gått betydligt längre och stängt det mesta förutom matbutiker och apotek. Norska experter riktar kritik mot Sveriges strategi, rapporterar Aftonbladet, och professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen är en av dem.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger hon och vänder sig särskilt mot de öppna skolorna.

– Barn bär smittan och även om de själva inte blir så sjuka kan de sprida den vidare. Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället.

Jörn Klein, smittskyddsforskare vid Universitet i Sørøst-Norge, är också kritisk till de öppna skolorna och spår att Sverige får en större smittspridning än Norge. Han undrar om ekonomiska motiv kan ligga bakom den svenska strategin.

– Om det är på det viset bör svenska medborgare fråga sina myndigheter vad priset för ett människoliv är, säger Jörn Klein.

Läs även: SD utestängs från coronagrupp i Göteborg: ”Skandal”

Läs även: Miljöpartiet ökar i Sentio mitt under coronakrisen

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag