Nu ändrar sig Bokmässan igen – Nya Tider får ställa ut trots allt

Nu får besökarna på Bokmässan åter ta del av Nya Tider, trots allt. Foto: Niklas Maupoix / Pressbild Bokmässan
  • Onsdag 31 aug 2016 2016-08-31
E-post

GÖTEBORG Efter en rad debatter om tidningen Nya Tiders vara eller icke vara på Bokmässan har ytterligare ett besked kommit. Nu får tidningen trots allt ställa ut. Det meddelar Bokmässan i ett pressmeddelande under onsdagen.

Turerna har varit många. Först fick tidningen Nya Tider beskedet att de var välkomna att ställa ut på Bokmässan i Göteborg. Efter en kritikstorm förklarade företrädare för mässan att de ändrat sig, varpå Nya Tider inte längre fick ställa ut. De kritikerna menar att tidningen har kopplingar till högerextremism och därför inte bör få lov att ställa ut.

Då växte kritiken ännu hårdare, men nu från ett annat håll, som menade att beslutet gick helt i strid med temat om yttrandefrihet för årets Bokmässa. Saken kom bland annat att debatteras i SVT Opinion mellan journalisten Janne Josefsson och bloggaren Eric Rosén från Politism.

Belsutet att än en gång ändra sig i frågan motiveras med att Bokmässan har låtit göra en juridisk prövning.

– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets. Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan. Vi ser fram emot fortsatta samtal om yttrandefrihet på årets mässa och har nu fullt fokus också på alla andra program, aktiviteter och utställare på Bokmässan 2016, säger Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag