Nu avslöjar Springare nya siffror om kriminella invandrare

Nu publicerar Peter Springare en nya uppgifter om kriminalitet. Foto: Nyheter Idag samt faksimil Facebook
  • Fredag 10 feb 2017 2017-02-10
E-post 8226

ÖREBRO Av 24 misstänkta gärningsmän för mord, eller mordförsök, var 22 av utländsk härkomst för Örebropolisens grupp för grova brott under åren 2015 och 2016. Det avslöjar Peter Springare i en helt ny Facebookstatus som nu sprids som en löpeld över internet.

Under fredagen höll Örebropolisens brottsutredare Peter Springare sitt löfte som han tidigare gav till Nyheter Idag om att fortsätta publicera statistik om grova brott. I en Facebookstatus, som han publicerar på fredagen, redogör han över brotten mord och mordförsök för perioden 1 januari 2015 till och med 30 december 2016.

”12 utredda ärenden. 24 misstänkta gärningsmän. I 10 av ärendena var gärningsmännen av utländsk härkomst. I 2 av ärendena var gm av svensk härkomst. Av de sammanlagt 24 involverade gärningsmännen var 22 av utländsk härkomst och 2 av svensk härkomst”, skriver han. Förkortningen ”gm” betyder ”gärningsman”.

Även när det gäller utpressningar under samma tidsperiod är det en stor överrepresentation av invandrare.

”18 utredda ärenden. 25 misstänkta gärningsmän. I 13 av ärendena var gärningsmännen av utländsk härkomst. I 4 ärenden var gärningsmännen av svensk härkomst. I 1 ärende var gm okänd. Av de sammanlagt 25 gärningsmännen var 19 av utländsk härkomst och 5 var av svensk härkomst och 1 okänd”, skriver Springare.

Fått massivt stöd från allmänheten

Nyheter Idag har tidigare rapporterat i flera artiklar om det massiva stöd som allmänheten visat Peter Springare, sedan det blev känt att en polischef anmälde Springare till åklagare. Hundratals blommor och blombuketter skickades till polisstationen i Örebro. Även när Springare skulle köpa korv på stan kom örebroaren Tony Marogi fram för att överlämna blommor, något som fångades på video.

Senare har flera medier rapporterat att Peter Springare är misstänkt för brottet hets mot folkgrupp. Men det påståendet har visat sig vara falskt, något som Nyheter Idag avslöjade under torsdagen.

I en halvtimmes exklusiv tv-intervju talar Nyheter Idag med Springare om stödet, kritiken och framtiden. Bli PLUS-medlem för att se intervjun – samtidigt stöder du vår journalistik så vi kan bli ännu vassare och bättre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag