Nu bryter Sverigedemokraterna med ungdomsförbundet SDU

Mattias Karlsson (t.v) och Jessica Ohlsson (t.h). Foto: Nyheter Idag samt sdu.nu
  • Lördag 12 sep 2015 2015-09-12
E-post 389

STOCKHOLM På lördagen valdes Jessica Ohlsson till ordförande för SDU. Samtidigt svarar moderpartiets partistyrelse med att fatta ett beslut om att bryta med ungdomsförbundet. ”En tydlig signal att SDU vill fortsätta den konfliktlinje som präglat relationerna mellan partiet och förbundet”, skriver SD i ett pressmeddelande.

På lördagen stod det klart att Jessica Ohlsson valts till ny förbundsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, SDU. Årets kongress har föregåtts av en rad utspel om att moderpartiet avser bryta med ungdomsförbundet om Ohlsson blir vald till förbundsordförande.

Konflikten har sin bakgrund i bråket med förra ordföranden Gustav Kasselstrand och Ohlsson uppfattas vara en fortsättning på samma ledning för ungdomsförbundet. När det på lördagen stod klart att Ohlsson är vald till ny ordförande, svarade moderpartiet med att partistyrelsen fattade ett officiellt beslut om att bryta med ungdomsförbundet.

”Beslutet fattades mot bakgrund av SDU-kongressens val av ny förbundsledning. Valet tolkas som en tydlig signal att SDU vill fortsätta den konfliktlinje som präglat relationerna mellan partiet och förbundet de senaste åren. Ställda inför premissen om ytterligare ett konfliktfyllt verksamhetsår har partistyrelsen istället beslutat att de bägge organisationerna nu ska gå skilda vägar”, står att läsa i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna.

”SDU vill inte ställa sig bakom socialkonservatism och demokrati”

Det är en mycket hård kritik som samtidigt riktas mot SDU. Partistyrelsen motiverar sitt beslut med att det är för stora skillnader ideologiskt mellan ungdomsförbundet och moderpartiet. Konflikten är inte ny, den har pågått i flera år och har uppfattats stå mellan Mattias Karlsson i moderpartiet och den förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

”Konflikten mellan Sverigedemokraterna och ledningen för Sverigedemokratisk Ungdom grundar sig i ideologiska skiljaktigheter. Sverigedemokraternas medlemmar har valt att enas kring begreppen öppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati. Ungdomsförbundet har i det längsta undvikit att ställa sig bakom detta”, står att läsa i samma pressmeddelande.

Nu avser moderpartiet Sverigedemokraterna att starta upp ett nytt ungdomsförbund, meddelar partistyrelsen. Nyheter Idag har sökt såväl Jessica Ohlsson och Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag