Nu demonstrerar Greta Thunberg mot vindkraft

Bild: Faksimil PBS/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 27 feb 2023 2023-02-27
E-post

Klimataktivisten Greta Thunberg är för närvarande i Norges huvudstad Oslo där hon deltar i en demonstration mot vindkraft, rapporterar Expressen.

Det handlar om Norges största vindkraftsanläggning på Fosen utanför Trondheim. Norges Högsta domstol har slagit fast att vindkraftverken där är olagliga och kränker samernas rättigheter. Trots det är de fortfarande i drift.

I protest mot detta har demonstranter ockuperat receptionen på olje- och energidepartementet i Oslo sedan torsdagen, men avhystses av polis på måndagen.

– Jag tycker det är vidrigt beteende, säger Thunberg till reportrar på plats.

– Det visar väldigt tydligt var de står, deras poliser men även myndigheter, som till en början var vänligt inställda, men sedan när det blev för negativ press ändrade de inställning, verkar det som, fortsätter hon.

Läs även: Greta Thunberg rasar mot gruva: ”Rasistisk”

Det är inte första gången Greta Thunberg uttrycker stöd för samerna. I mars förra året gick Thunberg till angrepp mot den dåvarande S-regeringen efter beslutet att godkänna en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun, vilket Thunberg fördömde som rasistiskt, kolonialt och naturfientligt. Detta då renägande samer i området var mot gruvan.

Thunberg har även, i samband med att hennes bok ”Klimatboken” släpptes i oktober förra året, sagt att hon är mot hela det kapitalistiska systemet, som hon anklagar för att ligga bakom klimatförändringar och miljöförstöring.

Läs även: Greta Thunberg bortförd av tysk polis efter klimatkravaller

Läs även: Greta Thunberg stämmer Sverige för bristande klimatpolitik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag