Nu kräver Snecker (V) skärpta straff – för sexism

Linda Westerlund Snecker (V). Foto: Skärmdump från riksdagens sändning
  • Onsdag 19 feb 2020 2020-02-19
E-post 4906

SVERIGE Hårdare straff eller inte – i Vänsterpartiets fall beror det på vilket brott det handlar om. Tidigare har Linda Snecker (V) motsatt sig strängare straff för bland annat gängkriminella – nu kräver hon straffskärpningar för ”kvinnohat och sexism”. 

I en debattartikel på onsdagen skriver Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker om hur hennes parti vill tackla brott som begås av män mot kvinnor.

”Den toxiska maskuliniteten kan inte tillåtas breda ut sig och kvinnors utsatthet måste prioriteras på allvar”, skriver hon och menar att mäns brott mot kvinnor involverar allt från misshandel till terrordåd.

Vänsterpartiet föreslår bland annat att ”femicid” införs i brottsbalken, samt att ”kvinnohat och sexism” ska leda till strängare straff.

Tidigare har Linda Snecker varit kritisk till förslag om straffskärpningar. Så sent som i december skrev hon i Expressen att skärpta straff är ett dåligt sätt att angripa det grova gängvåldet. I stället bör man satsa på välfärden och att minska de ekonomiska klyftorna.

”[…] regeringen bara har två saker i huvudet: att sänka skatten för rika och att höja straffen. Men inget av dessa förslag minskar eller ens påverkar kriminaliteten, antalet skjutningar eller gängens framväxt”, skrev hon då.

I november slog hon fast att hårdare straff inte hjälper mot brottslighet.

 

Går man tillbaka några månader till visar det sig att Snecker ändå vill ha skärpta straff – för brott mot politiker. I maj kom ett förslag från regeringen om att brott mot förtroendevalda och deras anhöriga skulle få en strängare påföljd, något som välkomnades av Snecker.

– Det är en fara mot demokratin om det är så att människor inte vill bli förtroendevalda, för att man är orolig och rädd att något ska hända en, sade hon till Sveriges Radio.

Knappt ett år tidigare, i juli 2018, motsatte sig Snecker Moderaternas förslag att ta bort straffrabatten för unga brottslingar, bland annat för att det skulle bli dyrt att hålla dem inlåsta.

Går man tillbaka ytterligare i tiden, till januari 2017, gör Snecker en liknelse med sjukhus för att förklara att fängelsestraff inte hjälper mot kriminalitet.

 

Om de olika utspelen ger ett något motsägelsefullt intryck är budskapet på partiets hemsida desto tydligare – höjda straff är fel väg att gå:

”Vänsterpartiet tycker att det talas för mycket om strafflängder och hårdare straff. Vi vill istället angripa kriminalitetens orsaker och fokusera på det brottsförebyggande arbetet. Kunskap, relevant vård och behandling är en mer framgångsrik väg. Forskning visar dessutom att längre och hårdare straff i väldigt liten utsträckning avskräcker människor från att begå brott.”

Läs även: V-politikerns förklaring till sadistiska ungdomsrånen: ”Fattigdom”

Läs även: Samröre med terrororganisation blir brottsligt – bara V röstade mot

Läs även: V-politikern: ”Därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag