Nu mister hon sitt brittiska medborgarskap

Foto: Sky News samt faksimil itv.com
  • Tisdag 19 feb 2019 2019-02-19
E-post

Den omtalade Shamima Begum, som reste från Storbritannien för att ansluta till terrorstaten IS mister sitt brittiska medborgarskap, rapporterar brittiska medier. Beskedet har lämnats till Begums familj, rapporterar tevekanalen ITV.

Nyligen uppmärksammade Nyheter Idag att Shamima Begum vill återvända till Storbritannien. Flera brittiska medier rapporterade att Begum frivilligt anslöt sig till terrorstaten IS på plats i Syrien.

I en uppmärksammad intervju förklarade hon att ”många människor borde känna sympati för mig”. På en rak fråga om hur hon förhåller sig till de avrättningar som islamiska staten gjort sig skyldiga till var hon närmast likgiltig.

– Ja, jag kände till det och jag var okej med det eftersom jag började bli religiös precis innan jag åkte. Av vad jag hört är det tillåtet enligt islam, så jag var okej med det, svarade hon.

Blir av med sitt brittiska medborgarskap

Under tisdagen rapporterar flera brittiska medier att Shamima Begum nu mister sitt brittiska medborgarskap. Det är den brittiska tevekanalen ITV som publicerar uppgifter från ett brev som Begums familj fått från brittiska myndigheter.

”Vänligen notera bifogade papper relaterat till ett beslut fattat av inrikesministeriet om att återkalla din dotter Shamima Begum sitt brittiska medborgarskap”, står att läsa i det brev som ITV publicerar.

I samma brev erbjuds Shamima Begum möjligheten att överklaga beslutet. Shamima Begums familj, som bor i Storbritannien, uttrycker besvikelse över beslutet och ämnar göra vad de kan för att överklaga.

SD vill hantera återvändande terrorister likadant

I takt med att Islamiska Staten i praktiken förlorat allt territorium i Syrien har frågan om återvändande terrorister till Europa kommit att bli högaktuell. USA:s president Donald Trump har uttryckt en önskan att europeiska länder ska låta terrorister återvända för att sedan lagföras.

Samtidigt finns en stark opinion i flera europeiska länder där man inte vill låta terroristerna återvända. På hemmaplan är frågan än mer komplicerad då Sverige i praktiken saknar tillräcklig lagstiftning för att rättsväsendet ska kunna ingripa mot återvändande terrorister.

Detta har blivit en känslig politisk fråga där moderaten Hanif Bali varit en av de skarpaste kritikerna mot avsaknad av erforderlig lagstiftning. Och från Sverigedemokraternas sida är tongångarna minst lika skarpa.

Riksdagsledamoten Adam Marttinen säger till Nyheter Idag att Sverige bör följa Storbritanniens exempel och återkalla medborgarskap för de individer som anslutit till terrorstaten IS.

– Har man rest till mellanöstern för att i Allahs namn döda de otrogna och bilda sitt kalifat ska man inte kunna komma tillbaka till Europa och leva på de otrognas bidragspengar när magen kurrar.

Istället för att söka hjälp i Europa bör jihadisterna söka hjälp från sin gud istället, resonerar Marttinen.

– Vänd er till Allah istället för att vända er till Europa. Det är vår plikt att dra en knivskarp linje för när rätten till ett medborgarskap är förbrukat. IS-terrorister tillhör dem som inte är välkomna tillbaka vare sig som människor eller medborgare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag