Nu odlas penisar i forskarlabben

Forskarna på bilden har inget med penisodlingen att göra. Foto: Wikimedia
  • Tisdag 7 okt 2014 2014-10-07
E-post 48

USA Penisarna som nu odlats är de första i sitt slag någonsin. Forskarna bakom projektet menar att det redan om fem år kan börja testas  på människor, rapporterar DailyMail. Men det är inte säkert de kommer fungera problemfritt. – Jag oroar mig för att de kommer få det svårt med erektion, säger en kirurg.

De odlade penisarna är i första hand tänkta att användas för de män som råkat ut för en allvarlig olycka eller sjukdom, inte för dem som vill bli mer välhängda genom en transplantation. Det är ej heller tänkt att användas för s.k. könsbyte. Just nu håller penisarna att testas för fullt. Samma forskare har tidigare i år varit först med att odla fram vaginor som, precis som penisarna, är tänkta att hjälpa de kvinnor som råkat ut för en olycka eller sjukdom.

”Ett stort steg framåt”

Asif Muneer, kirurg  på Universitetssjukhuset i London, anser att det är ett stort steg framåt när det rör behandling av män som lidit skada på grund av olycka eller exempelvis cancer. Däremot är han skeptisk till om den nya penisen kommer att bli lika användbar som den gamla

– Jag oroar mig för att de kommer att få det svårt med en naturlig erektion. Den naturliga erektionen är en koordinerad neuropsykologisk process som startar i hjärnan, så jag undrar om de kan reproducera den funktionen eller om det bara blir en estetisk förbättring, uppger han för DailyMail.

Om ett par år får vi veta om det blir möjligt eller inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag