Nu ökar förtroendet för regeringen

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 16 feb 2023 2023-02-16
E-post 0

Den blågula regeringen har haft uppförsbacke i opinionen sedan den tillträde. Flera viktiga vallöften har brutits eller försenats, och Socialdemokraterna har nått skyhöga siffror i opinionsmätningar samtidigt som regeringspartierna tappar. Men nu kan trenden ha brutits. Den senaste förtroendemätningen från Kantar Public, som Expressen publicerar, visar ett ökat förtroende för regeringen och ett minskat förtroende för oppositonen.

– Det är ingen gigantisk förändring, men det går inte lika bra för oppositionen som tidigare, säger Toivo Sjörén på Kantar Public till Expressen.

Läs även: Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

Andelen väljare som tycker att regeringen gör ett mycket bra jobb ligger oförändrat kvar på låga 3 procent i mätningen, men andelen som anser att regeringen gör ett ganska bra jobb har ökat med 4 procentenheter.

Samtidigt har andelen som tycker att regeringen gör ett mycket dåligt jobb minskat med två procentenheter, medan andelen som tycker att regeringen gör ett ganska dåligt jobb har minskat med en procentenhet.

På motsvarande sätt har de som tror att oppositionen skulle göra ett bättre jobb minskat. Andelen som tror att oppositionen skulle göra ett mycket bra eller ganska bra jobb har minskat med sammanlagt två procentenheter, samtidigt som andelen som tror att oppositionen skulle göra ett bättre jobb än den sittande regeringen har minskat med tre procentenheter. Andelen som tror att regeringen skulle göra ett sämre jobb har ökat med en procentenhet.

– Det är ett mindre gap mellan de som är positiva och negativa till om regeringen gör ett bra jobb. Det är ingen gigantisk förändring, men det går inte lika bra för oppositionen som det gått tidigare, säger Toivo Sjörén på Kantar Public.

Läs även: 62 procent missnöjda med regeringen enligt Aftonbladet/Demoskop

Kantar publics förtroendemätning i februari

Hur tycker du att regeringen i allmänhet sköter sitt arbete?

Mycket bra: 3% (0)

Ganska bra: 33% (+4)

Ganska dåligt: 35% (-1)

Mycket dåligt: 21% (-2)

Tveksam, vet ej: 8% (-1)

(Förändring mot förra månadens mätning inom parentes)


Hur tror du en socialdemokratiskt ledd regering (med stöd av C, MP och V) skulle sköta sitt arbete?

Mycket bra: 9% (0)

Ganska bra: 38% (-2)

Ganska dåligt: 19% (+1)

Mycket dåligt: 24% (+1)

Tveksam, vet ej: 10% (0)


Tror du att en S-ledd regering skulle göra ett bättre eller sämre jobb än den sittande M-ledda regeringen?

Bättre jobb: 42% (-3)

Sämre jobb: 30% (+1)

Varken bättre eller sämre jobb: 21% (0)

Tveksam, vet ej: 7% (+2)

Läs även: S ökar och SD tappar i SVT/Novus: ”Tar tid att få reformer på plats”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag