Nu ska de förarlösa bilarna göra upp – i 300 km i timmen

Inom kort väntas robotarna ha blivit våra nya herrar. Illustration: Andreas Berg
  • Måndag 30 nov 2015 2015-11-30
E-post 20

STORBRITANNIEN En ny tävling för förarlösa elbilar, Roborace, tar sin början under det kommande året. Det är en utveckling av Formel E-mästerskapen, som sedan starten för två år sedan har varit den stora tävlingen för elbilar, med lopp i städer världen över. Men nu handlar det inte om prestanda under huven, utan om smarta algoritmer och artificiell intelligens.

Bakom Roborace står Formel E samt biltillverkaren och investmentbolaget Kinetik, som också kommer att bygga bilarna som skall användas. Alla lag får alltså lika många hästkrafter att jobba med, men får själva utrusta bilarna med mjukvaran som styr, gasar och bromsar.

Det skall finnas tio lag med två bilar vardera, men än så länge är inga lag klara. Alejandro Agag, VD för Formel E, berättar för Wired att han hoppas att alla företag som utvecklar förarlösa bilar skall vara involverade i mästerskapet. Som exempel nämner han Google, Uber, Continental och Bosch.

Denis Sverlov, grundare av Kinetik, säger i ett pressmeddelande att tävlingen är en global plattform för att visa upp utvecklingen av robotteknik och AI samtidigt som man driver utvecklingen framåt. Till Wired säger han också att bilarna väntas ha en hastighet på över 300 kilometer i timmen, men tillägger att utvecklingen av bilarna fortfarande är på ett tidigt stadium.

Roborace-ligan kommer att tävla samma dag, och på samma banor, som Formel E-ligan. Det handlar om att komma så långt som möjligt på en timme.

Tjugo helt självstyrande bilar i höga hastigheter lär leda till en del olyckor, men som tur är finns det ju inga människor på banan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag