Nu stoppar polisen de passtidsbokande robotarna

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 apr 2022 2022-04-05
E-post 875

Det har blivit svårt att få tag på passtider i stora delar av Sverige, och passtider som bokats upp av robotar säljs vidare till privatpersoner på hemsidor och i Facebookgrupper. Polisen har nyligen gjort bokningarna personliga, och inför nu dessutom en så kallad captcha för att stoppa robotbokningar.

Det svenska systemet för bokning av passtider har havererat, och i många delar av landet finns inga lediga passtider förrän i höst eller i början av vintern. Samtidigt har vissa utnyttjat systemet för att boka upp och sälja passtider vidare, vilket är lagligt enligt polisen.

– Det är inte olagligt att överlåta en tid till någon annan, säger Sara Lind, processledare för pass och ID-kort på polisens rättsavdelning, till SVT Nyheter Stockholm.

Läs även: Polisen fortsätter släppa passtider utan att stoppa botar

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat tyder mycket på att passtider bokas upp av robotar. Bland annat erbjuder en hemsida att boka passtider åt personer som anger namn och kontaktuppgifter till en kostnad av 299 kronor för en person och 399 kronor för två personer.

Tidigare har polisen försökt åtgärda problemet med att införa personliga bokningar av passtider. Nu tar man också tag i problemet med robot-bokningar genom att införa en så kallad captcha, som innebär att den som ska boka tiden ombeds visa att denne inte är en robot. Det meddelar polisen på sin hemsida.

– Möjligheten att begränsa skript som bokar upp tider gör att alla får samma möjligheter att få en tid oavsett vilka förutsättningar man har, säger Magnus Roglert, enhetschef på Polismyndighetens rättsavdelning.

Läs även: ”Polisens strävan är att medborgarna ska få tid för pass så fort som möjligt”

Läs även: Passtider bokas och säljs vidare – lagligt enligt polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag