Nu svänger Anders Borg om invandringen

Bild: FT Bild/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 10 dec 2023 2023-12-10
E-post 0

Anders Borg (M) var finansminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering, och var då lojal till den invandringspolitik som alliansen bedrev, en invandringspolitik som innebar att Sverige tog emot flest migranter i Europa per capita.

Efter alliansens valförlust 2014, som berodde på att Sverigedemokraterna växte kraftigt, sade Borg i en intervju med Ekot att han stod fast vid Reinfeldts invandringspolitik.

– Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit, sade Borg och fortsatte:

– Jag tycker det är en stor fördel att det har kommit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia. De bidrar till att göra Sverige bättre och till ett mer dynamiskt och spännande samhälle. 

Sedan dess har många politiker och partier svängt i frågan, men Fredrik Reinfeldt har stått fast vid sin invandringspolitik i flera uttalanden.

Nu svänger emellertid även Anders Borg när det gäller invandringen i en intervju med Expressen.

– Hela Sverige har ju omprövat sin syn på de här frågorna. Så det är klart att även min syn har förskjutits. Kostnaderna för invandringen har blivit betydligt större än vad vi trodde, säger Borg.

De grupper som har kommit från Syrien, Irak och Somalia betraktar den tidigare finansministern inte längre som en källa till ”ett mer dynamiskt och spännande samhälle”.

– Våra höga humanitära ambitioner vid de här konflikterna gjorde att vi fick stora grupper från Syrien, Irak och Somalia. Det är klart att det hade stort humanitärt värde, men kostnaden har ju visat sig vara väldigt hög. Vi begick misstag, rätt stora misstag, och det kommer ta rätt så lång tid att åtgärda det. Nu måste vi ha en migration som är väsentligt mindre.

Idag menar Borg att invandrare måste assimileras – något som betraktades som rasistisk SD-politik när Borg var finansminister.

– Svenska samhället förutsätter att människor assimilerar sig in i Sverige. Kommer man hit ska man arbeta på den svenska arbetsmarknaden. Man ska anpassa sig till svenska värderingar. Man ska lära sig att tala svenska och ta del i det svenska samhället fullt ut. Det är klart att i dag skulle man nog säga att assimilering är mer av en nyckel.

Liksom Socialdemokraterna nyligen har gjort, så försöker emellertid Borg skjuta ifrån sig ansvaret för den förda politiken.

– I Sverige fick vi gradvis en mer liberal invandringspolitik från 20 år tillbaka. Vi la till exempel över hela migrationsprövningen till domstolar, vilket gjorde att vi inte längre kunde ha ett volymmål. En rättsprocess kan ju inte baseras på hur många man anser att ett land klarar av att hantera. Det är klart att det i efterhand framstår som ett misstag, säger han.

Läs även: Reinfeldt står fast vid sin invandringspolitik

Läs även: S-rapport sågar egna invandringspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag