Nu tar Moderaterna hjälp av Rysslands initiativ med valövervakning i Sverige

Moderaterna lämnar över den falska informationen på arabiska till OSSE. Foto: Per Pettersson / Wikimedia Commons
  • Torsdag 30 aug 2018 2018-08-30
E-post 232

Moderaterna lämnar över Socialdemokraternas falska val-information till OSSE som på ryskt initiativ valövervakar valet i Sverige. Det berättar Aftonbladet på torsdagen.

Inför valrörelsen har MSB, som leds av Dan Eliasson, varnat för att Ryssland kan försöka undergräva legitimiteten i valrörelsen. Synnerligen påståenden om valfusk skulle kunna spridas med just detta syfte, enligt myndigheten.

Den 19 augusti meddelar Sveriges Radio att det internationella OSSE skickar valobservatörer till Sverige inför höstens riksdagsval. Detta ska enligt Kent Härstedt (S) ske på ryskt initiativ.

– Detta är väl en del av lite större politik. Sverige har haft en stark röst i kritiken mot bristen på demokrati i Ryssland och i detta sammanhang vill de väl klämma tillbaka, säger han till Sveriges Radio.

Socialdemokrater sprider falsk information om M och SD

Men de farhågor som MSB tidigare gett uttryck för, att främmande makt genom påståenden om valfusk skulle undergräva legitimiteten i valet, har kommit i ett helt nytt ljus. De senaste dagarna har socialdemokrater ertappats med att på riktigt sprida falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Händelserna har skett vid upprepade tillfällen och det är i synnerhet en text skriven på arabiska som väckt störst uppmärksamhet. Där står det bland annat att M och SD vill komma med falska anklagelser mot föräldrar för att ta muslimska barn från sina familjer.

Enligt journalisten Galaxia Elias har den falska informationen vid ett tillfälle spridits i en grupp med över 69 000 medlemmar.

Moderaterna anmäler till OSSE

Under torsdagen meddelar Aftonbladet att Moderaterna lämnar över skärmdumpar med översättningar på den falska informationen skriven på arabiska som spridits av Socialdemokrater till OSSE.

Det var under ett möte mellan observatörer från ODIHR, som är en del av OSSE, och representanter från samtliga riksdagspartier som handlingarna lämnades över.

– Jag lyfte särskilt de senaste dagarnas händelser med de här socialdemokratiska sidorna som spridit falsk information om Moderaterna på arabiska, säger M:s vice partisekreterare Anders Edholm till TT efter mötet, enligt Aftonbladet.

Vidare säger Edholm att valobservatörerna tar uppdraget ”på största allvar”. Efter att den falska informationen har blivit uppmärksammad har fyra socialdemokrater tvingats lämna sina uppdrag och dra tillbaka sina kandidaturer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag