Nu tokhånas SVT efter att polska presidenten Duda omvaldes

Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 13 jul 2020 2020-07-13
E-post 3013

”SVT:s stickprov lyckades framgångsrikt att missa varannan polack som röstade”, skriver SD-ledamoten Tobias Andersson. Han är en av flera som nu hånar SVT efter att den sittande polska presidenten Andrzej Duda vann presidentvalet med drygt 51 procent av rösterna. Bakgrunden är att SVT tidigare berättat att de ”har jättesvårt att hitta någon som ska rösta på president Duda”.

Svensk public service och i synnerhet SVT har ofta hånats för ”slumpmässiga urval” när de letar efter ”mannen på gatan” för en intervju. Satirkonstnären ”Steget efter” uppmärksammade ämnet redan våren 2018 i en teckning som kom att få stor spridning.

Men ens inte satirtecknaren kunde drömma om den statliga mediejättens ”otur” när de drygt två år senare rapporterade inför det kommande presidentvalet i Polen.

I ett inslag i SVT Rapport inför valet berättar en reporter på plats i Polen att de ”har jättesvårt att hitta någon som ska rösta på president Duda”. Den sittande polska presidenten Andrzej Duda tillhör det konservativa partiet lag och rättvisa – ett parti som svenska medier starkt ogillar.

När det nu står klart att Duda vunnit en majoritet av rösterna med drygt 51 procent och därmed sitter kvar som president har bilden från Rapport-inslaget fått stor uppmärksamhet på Twitter där SVT nu hånas mer än någonsin.

Tobias Andersson, riksdagsledamot i Sverigedemokraterna, kommenterar syrligt att ”SVT:s stickprov lyckades framgångsrikt att missa varannan polack som röstade”.

Twitter-debattören Alexander Edbom skrattar åt SVT och ställer den retoriska frågan: ”Gissa vem som vann”?

Det vanligaste är emellertid att SVT:s ”slumpmässiga” urval inträffar på hemmaplan. Ett sådant exempel uppmärksammades av den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali i början av förra året då en ABF-medarbetare fick hoppa in som ”mannen på gatan”.

Satte munkavle på moderat i direktsändning – efter krav från S-minister

Taktiken SVT ägnar sig åt ligger nära metoden ”astroturfing”. Den handlar i korthet om att maskera politiska budskap som om det vore något vanligt folk eller gräsrötter står bakom för att på så sätt skapa en falsk legitimitet för en viss åsikt eller ideologi. Oftast använder public service-journalister liknande grepp som inte direkt upptäcks, men ibland tillåts även den rödgröna regeringen styra inslag helt öppet.

Nyligen var exempelvis migrationsminister Morgan Johansson inbjuden till SVT med anledning av att migrationsöverenskommelsen sprack. Ministern krävde av SVT att få slippa debattera frågan i direktsänd teve med motparten Maria Malmer Stenergard från Moderaterna, något som SVT också gick med på.

Det blev senare en märklig situation när Johansson kritiserade Malmer Stenergard i direktsändning, men innan hon hann yppa ett ljud om hur hon ser på saken bröt programledaren in.

– Nu har vi inte en debatt här så Moderaterna har inte möjlighet att svara, förklarade programledaren Andrea Hökerberg.

I en kommentar efteråt till Nyheter Idag kommenterade SVT sin opartiska och neutrala journalistik.

”SVT Nyheter fattar beslut utifrån varje enskild situation. I det här fallet valde de att öppet redovisa att Socialdemokraterna inte ville ställa upp på en debatt. Eftersom de är transparenta med förutsättningarna kan alla tittare själva bilda sig en uppfattning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag