Ny brittisk lag stoppar anonymt porrsurfande

Brittiska parlamentet. Foto: Wikimedia
  • Tisdag 16 feb 2016 2016-02-16
E-post

MORALPANIK I Storbritannien kommer det att bli omöjligt att porrsurfa anonymt. Det blir konsekvensen av en ny lag om åldersgräns för nätporr.

Den brittiska regeringen meddelar att man kommer att införa en 18-årsgräns för att besöka porrsidor på internet. Detta gäller så väl betalsidor som gratisporr och så väl brittiska som utländska sidor. Straffet för de siter som inte inför åldersverifiering blir böter på upp till 250 000 pund och blockering.

Just nu arbetar man med detaljerna kring åldersverifieringen. Ett alternativ som föreslagits är att alla som porrsurfar måste logga in med sitt kreditkort. Andra förslag är att kolla av användarnas identitet mot röstlängden eller mot deras mobilabonnemang.

Vilket alternativ man än väljer, så innebär det att det britterna inte längre kommer att kunna porrsurfa anonymt.

Utländska porrsiter utan åldersverifiering kommer att blockeras. De nya reglerna läggs fram efter att en undersökning kommit fram till att 13 procent av alla brittiska barn sett porr på nätet. Tidningen The Daily Mail har drivit en intensiv kampanj för blockering av nätporr. Frågan plockades upp av det konservativa partiet i förra höstens valrörelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag