Ny dom i EU-domstolen: Politikers pengar får inte granskas

Foto: Flickr
  • Måndag 1 okt 2018 2018-10-01
E-post 520

EU Ledamöter i EU-parlamentet kommer inte att behöva redovisa kvitton eller vad de gör med sina pengar enligt en ny dom från EU-domstolen. Grävande journalister har i flera år försökt granska utgifterna utan framgång.

EU-parlamentariker behöver inte redovisa hur de använder sina pengar enligt EU-domstolen, det uppger Europaportalen.

På tisdagen förklarade EU-domstolen att de 750 ledamöterna i EU-parlamentet inte behöver offentliggöra hur de använder de extra medel de får av parlamentet utöver sin lön.

Utöver sin lön får ledamöterna ut ungefär 47 000 kronor i ett särskilt bidrag som kallas kontorspengar. Dessa pengar ska gå till politikernas kontor i hemlandet och ska finansiera datautrustning, telefon/bredband och andra potentiella kostnader.

Grävande journalister har försökt ta reda på vad alla pengar går till och upptäckte att de slussades in på ledamöternas egna konton och i flera fall gick till spökkontor eller kontorslokaler som inte existerar.

Det har tidigare uppdagats att tyska ledamöter använt pengarna för att betala för kontorsrum i sina egna bostäder.

En majoritet av de svenska parlamentsledamöterna röstade för att offentliggöra var pengarna går, bland annat centerpartisten Fredrick Federley röstade för förslaget. Trots detta redovisar Federley själv inte sina kvitton.

– Anledningen till varför Fredrick inte lämnat ut dokumenten är därför att regelverket inte kräver det, säger hans pressekreterare Morgan Berglund-Williams i Bryssel, till Europaportalen.

LÄS ÄVEN: Sveriges EU-avgift kan höjas ytterligare – ingen protest från regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag