Ny häpnadsväckande forskningsstudie: De rikaste skattefuskar mest

Östermalm Foto: Flickr
  • Måndag 29 maj 2017 2017-05-29
E-post 306

SKANDINAVIEN En ny forskningsstudie visar att de rikaste i Skandinavien står för den största andelen skattefusk. Handelsprofessor Annette Alstadsaeter är förvånad. – Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien,

Samtidigt som svenska välfärden lider av extrem resursbrist visar det sig att flertalet svenska miljardärer undkommer sina skatteplikter genom att gömma sina förmögenheter i utlandet. Det visar en ny forskningsstudie som delvis bygger på tidigare avslöjanden om den rika samhällselitens omfattande skattefusk. Det rapporterar SVT som kallar studiens resultatet för en nyhet.

Studien visar även att förmögenhetsklyftorna ökat ännu mer de senaste årtiondena än vad som tidigare varit känt för allmänheten.

Annette Alstadsaeter, professor vid Handelshögskolan vid Norges miljö och biovetenskapliga universitetet säger till SVT att hon är överraskad över att de rikaste hushållen skattefuskar så mycket som de gör.

– Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien, säger Alstadsaeter till SVT.

Enligt handelsprofessorn har man tidigare utgått från att den stora delen av skatteflykten handlat om småföretagare som fuskat, men enligt resultatet framgår det snarare att det är de allra rikaste som står för den klart övervägande majoriteten av allt skattefiffel.

Befolkningen som helhet har undanhållit tre procent av den skatt de borde betalat.

Forskarna uppger att de ser ett samband mellan stigande inkomst och andelen skattefusk, det beror delvis på att möjligheterna att gömma pengar utomlands ökar ju mer pengar man har.

Det visar sig även att de flesta schweiziska bankkontona tillhörande Skandinaviens rikaste har använts i syfte att undkomma skatteplikterna i respektive fosterland. Andelen konton som inte rapporterats i deklarationer uppgår till 95 procent.

– Det betyder att det handlar om skatteflykt, konstaterar professor Annette Alstadsaeter.

I Sverige kan skattefuskare undkomma straff genom att göra självrättelser för gömda skattepengar i utlandet som man inte tidigare deklarerat för. Genom att göra en självrättelse slipper man straffavgift och blir inte heller anmäld för skattebrott.

I takt med att fler skattebrottslingar åker fast har allt fler rika svenskar upptäckt att de råkat gömma förmögenheter i utlandet. Förra våren gjorde 9000 svenskar självrättelser av gömda pengar utomlands. Bland dessa fanns flertalet miljardärer från några av Sveriges rikaste släkter.

Sedan regeringen Reinfeldt avskaffade förmögenhetsskatten 2007 har det blivit svårare att gå till botten med hur stora förmögenheter som undanhålls av den rika samhällseliten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag