Ny mätning visar: En majoritet av svenskarna vill förbjuda böneutrop

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Lördag 17 mar 2018 2018-03-17
E-post 2384

SVERIGE Enligt en ny Sifo-mätning beställd av TV4 Nyheterna vill en majoritet – 60 procent – av svenskarna förbjuda böneutrop.

Sifo har frågat drygt tusen personer om de tycker att muslimska böneutrop ska vara lagliga eller inte. Resultatet visar att en tydlig majoritet är för förbud. Medan 60 procent vill förbjuda är det enbart 21 procent som vill tillåta. 19 procent är tveksamma.

Frågan aktualiserades i och med en moské i Växjös ansökan om att få ha böneutrop. Moskén vill ha det på fredagar, och imamen Ismail Abu Helal har sagt att det skulle vara bra för integrationen.

– Det blir en bekräftelse av religionsfriheten. Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här, sade han till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna (SD) i Växjö har dock startat en namninsamling för att få till en folkomröstning om saken.

– Böneutrop är något som sätter en stor och påtaglig prägel på lokalsamhället och samhällsbilden. Därför anser vi att det är befogat att ge folket en chans att säga sitt, och tydligt förmedla vilken riktning man vill att samhället ska utvecklas i, har SD:s ordförande i Växjö, Nils Sjöqvist Axelson, sagt till Nyheter Idag.

”Inte den kulturen som finns här”

Den nya Sifo-mätningen visar alltså att en majoritet av svenskarna skulle rösta för att förbjuda böneutrop om de fick chansen. TV4 Nyheterna har intervjuat Anna Tenje (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Växjö, och hon är en av de som är skeptiska.

– Det är väldigt viktiga värden här som står på spel, och utifrån mitt perspektiv så är jag rädd för att det här inte ökar integrationen utan snarare spär på polariseringen och drar isär Växjö, säger hon.

TV4 har också intervjuat folk på gatan, där de som är mot böneutrop själva har invandrarbakgrund och tycker att man ska ta seden dit man kommer.

– Vi bor ju i Europa nu, i Sverige, och det är inte den kulturen som finns här idag. Det blir rätt så främmande , säger Fatma Ahmed Rabto.

Läs även: ”Hatiskt innehåll”: Facebook stoppade Nyheter Idag-omröstning om böneutrop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag