Ny SD-kampanj i tunnelbanan nazistanklagar Socialdemokraterna

Foto: Privat
  • Tisdag 14 maj 2019 2019-05-14
E-post 2140

”Det är inte första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa” står skrivet med vit bakgrund över flera annonsytor i Stockholms tunnelbana. Avsändaren är Sverigedemokraterna och är en del i partiets EU-valskampanj. – De har gjort saker som på riktigt skadar andra människor, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Det var en avskalad men kärnfull SD-kampanj som mötte tunnelbaneresenärer på tisdagsmorgonen i Stockholm. Med påståendet att ”det är inte första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa” påminner SD om Socialdemokraternas mörka historia inför EU- valet.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein som menar att kampanjen är angelägen.

– Socialdemokraterna har en lång historia av antisemitism i partiet, det såg vi nu senast med ungdomsförbundet som sjöng antisemitiska sånger.

Ni har tidigare gjort en film om S historia och det här fortsätter på samma tema?

– De har satt sig i den här situationen själva genom att gång på gång lyfta nazism i varje valrörelse. Därför är det viktigt att andra talar om det för de har verkligen en ganska unken historia och även i nutid när det kommer till sådant här.

Är det här något sätt att ge tillbaka för att dom anklagar er för liknande saker?

– De kan inte anklaga oss för liknande saker, vi har inte den historian alls. Vi har gjort dumma saker som skadar oss själva, de har gjort saker som på riktigt skadat andra människor. De har väldigt hög svansföring i de här frågorna, men de har förmodligen den sämsta historien och kopplingarna när det kommer till antisemitism bland de svenska riksdagspartierna.

Vad har du fått för reaktioner på kampanjen?

– Hittills har de varit väldigt positiva. Det är framför allt från medlemmar, men jag har även fått frågor från andra journalister. Den vanligaste kommentaren är att folk tycker det är bra att man lyfter det här eftersom Socialdemokraterna brunstämplar i princip alla andra partier. Det är bra att nyansera lite och visa att de själva inte har rent mjöl i påsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag