Ny utredning föreslår att det ska bli lättare att få uppehållstillstånd

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Onsdag 1 nov 2017 2017-11-01
E-post

SVERIGE Idag presenteras en utredning för regeringen som föreslår att det ska bli lättare för människor att stanna i Sverige när det är svårt att utvisa dem.

En ny utredning som överlämnas till regeringen idag den 1 november föreslår att människor som inte har ett ordnat mottagande i mottagarlandet lättare ska få uppehållstillstånd i Sverige. Det uppger Sveriges Radio.

Enligt utredaren Anna Lundberg ska förslaget exempelvis gälla personer som är statslösa eller där det är svårt att fastställa vad de har för medborgarskap. Lundberg uppger att det finns en rad med praktiska verkställighetshinder när personer som utvisas inte har ett ordnat mottagande.

Om en person reser frivilligt iväg blir de ändå tillbakaskickade till Sverige eftersom länderna inte vill veta av dem, uppger Lundberg. Lundberg anser att förslaget skulle kunna göra det möjligt för personer att beviljas uppehållstillstånd tidigare än brukligt genom att ta hänsyn till vad mottagarlandet har för policy för ett ordnat mottagande.

Många personer fastnar i vad Lundberg kallar för en juridisk strandsättning där man förlorar rätten till ekonomisk ersättning. Utredningen föreslår därför att dessa personer ska kunna beviljas uppehållstillstånd tidigare.

Hur många personer förslaget berör kan inte Lundberg uppge men hon fastslår att det inte rör sig om en större mängd.

– I våra konsekvensanalyser så drar vi slutsatsen att det inte rör sig om ett stort antal personer som kommer att beviljas uppehållstillstånd utan det handlar framförallt om att bevilja uppehållstillstånd tidigare än vad som annars hade skett, säger Anna Lundberg till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag