Nya kravet i Trelleborg: Skaka hand för att få jobb

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 8 Nov 2019 2019-11-08
E-post 1839

TRELLEBORG Den som vill jobba inom Trelleborgs kommun måste kunna skaka hand med alla, oavsett kön. Det kravet väntas snart röstas igenom i kommunfullmäktige.
– Väljer man att flytta till ett annat land så tar man seden som den är i det landet. Jag tycker inte att det är det minsta konstigt på något sätt, säger Sverigedemokraternas oppositionsråd Helmuth Petersén.

Bakom förslaget står just Helmuth Petersén och tanken är att den som av religiösa eller kulturella skäl vägrar ta i hand inte ska få jobb på kommunen.

– Främsta anledningen är att man tar seden dit man kommer. Väljer man att flytta till ett annat land så tar man seden som den är i det landet. Jag tycker inte att det är det minsta konstigt på något sätt, säger Helmuth Petersén.

– Kommer jag ned till Tunisien, där jag har varit ett par gånger, så är det ju inte handhälsning som gäller utan då får man lägga handen över bröstet om man hälsar på en kvinna. Men det får jag acceptera om jag åker till det landet.

Förslaget har stött på motstånd då det kan bryta mot den grundlagsstadgade religionsfriheten.

– Då får det prövas i så fall, för detta är vår vilja att ha det så.

Enligt Helmuth Petersén har förslaget majoritet i både kommunstyrelsen och fullmäktige. SD är det största partiet i kommunen och får stöd av Moderaterna. Kristdemokraterna väntas rösta med eller lägga ned sina röster.

Gäller det här också för de som redan är anställda?

– Detta är ju inget stort problem, men risken är att det kan bli det och detta är en tydlig markering, säger Petersén som utgår från att alla som redan är anställda är villiga att ta i hand.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag