Nya superhackarna – stjäl från bankomaten med datavirus

Foto: Securelist.com
  • Torsdag 9 okt 2014 2014-10-09
E-post 37

VÄRLDEN I en ny video visar säkerhetsföretaget Kaspersky hur ett nytt datavirus används för att manipulera bankomater att spotta ut sig grova sedelbuntar. Viruset har spritt sig över hela världen och finns nu bland annat i Ryssland, USA och delar av Europa och bankerna står idag försvarslösa. 

Viruset upptäcktes först i östeuropa och Ryssland är i dagsläget det mest drabbade landet enligt sidan Securelist. Det rör sig om en såkallad malware, ett sovande virus som är programmerat att vakna upp vid vissa tider på dygnet. För att komma åt virusmenyn är man tvungen att knappa in en dold kod. När man väl fått upp menyn står det hur mycket sedlar varje kassett innehåller. Sedan är det bara att börja ta ut sedelbunt efter sedelbunt tills det att bankomaten är tömd. För att genomföra hacket krävs inget bank- eller kreditkort.

Kaspersky uppmanar bankerna att vidta säkerhetsåtgärder för att stävja denna ny typ bankomatsintrång. Exempel är att inte fylla bankomaten med mer pengar än att den klarar en hel dag, se till att bankomaten befinner sig ett öppet upplyst läge, och att de banker som är oroliga tar kontakt med Kaspersky för ytterligare konsultation.

Nedan kan du se hur ett bankomathack går till

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag