Nya svenska trenden – termosbomber

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/
Bilden är ett montage Foto: Dhscommtech CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Söndag 20 okt 2019 2019-10-20
E-post 1375

SVERIGE Vid flera av den senaste tidens sprängningar har runt om i Sverige har termosar använts som behållare, rapporterar Aftonbladet. Vid ett misstänkt termosattentat på Södermalm i Stockholm natten mot torsdag hittades spår av etylenglykoldinitrat, EDGN. Ett sprängämne som hittills varit ovanligt i Sverige men vanligt förekommande i vid attentat i Mellanöstern enligt en expert.

Termosbomber har använts vid attentat i både Malmö, Gävle och Stockholm det senaste året. I Malmö har ett kriminellt gäng nyligen åtalats för tre fall av sprängningar där bomben varit placerad i en termos, skriver Aftonbladet. I ett fall, i entrén till en jourbutik på Lantmannagatan, blev ett offer lemlästad och förlorade sin ena underarm.

Bombtekniker hittade rester av en enliters plåttermos på platsen. En av de misstänkta är fångad på övervakningskameror på Ica Maxi när han köper samma sorts termos kort innan attentatet.

Männen har invandrarbakgrund från Mellanöstern.

På Södermalm i Stockholm smällde det utanför ett flerfamiljshus under natten mot torsdag. Bombtekniker hittade spår av en termos – och av ämnet etylenglykoldinitrat, EDGN.

– Det är en grej man kan göra själv. Det är vanligt vid sprängningar i Mellanöstern. Det är ett av ämnena man gjorde, säger sprängämnesexperten Bo Janzon, professor och medlem av Kungliga vetenskapsakademin, till Aftonbladet.

Poliser som Aftonbladet talat med pratar om termosarna som en ny ”trend”. Även för Bo Janzon är det något nytt i Sverige. Han ser flera skäl till att attentatsmännen väljer termosar. En förklaring är att ligorna vill hantera temperaturkänsliga sprängämnen. En annan förklaring är att en termos inte sticker ut på samma sätt som exempelvis ett stålrör.

– En termos kan vem som helst springa omkring med på stan. Du kan till och med ha lite kaffe på toppen, säger Bo Janzon till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag