Nya Tider efter mötet med Arnstad: De kan inte stoppa oss på något sätt

Henrik Arnstad i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT Play
  • Fredag 23 sep 2016 2016-09-23
E-post 634

STOCKHOLM I torsdags kväll tog journalisten Henrik Arnstad inte debatten med Nya Tiders redaktör Vavra Suk i Aktuellt. Arnstad valde istället att i efterhand kommentera diskussionen mellan Suk och Aktuellts programledare om Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg.

Diskussionen kretsade kring Nya Tiders kopplingar till nationalsocialism, som Vavra Suk inte ville kommentera.

– Vi startade tidningen för att vi ville värna demokratin. Det tycker jag är svar nog, sade Suk till Aktuellt.

När Aktuellt tog upp historierevisionisten Lars Ulwencreutz, som Nya Tider bjudit in till mässan, avfärdade Suk hela frågeställningen.

– Det är inte upp till oss att hålla koll på vad folk gjort för flera år sedan. Det här är typiskt för angreppen mot oss. Det är så löjligt, jag tycker det är orättvist. Den boken han gett ut den har ju sålts av Adlibris. Skulle Adlibris också vara nazister? Det är ju löjligt.

I övrigt var Suk nöjd med Nya Tiders mottagande på bokmässan.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd här på bokmässan. Det visar bara att det här var en storm i ett vattenglas. Det är journalisterna själva som är rädda att vi ska komma dit och avslöja deras lögner, sade Vavra Suk bland annat.

I sin följande kommentar hörde Henrik Arnstad ekon av nazismen i Vavra Suks svar.

– Det är intressant att höra ett direkt eko av den nazistiska tidningen Der Sturmer kommer mot oss genom tv-rutan, om den judiska lögnpressen, lügenpresse, återigen exakt samma argument, sade Arnstad.

På frågan om vad problemet med att ha Nya Tider på bokmässan ansåg Arnstad att tidningen representerade en hotbild mot författarna på mässan.

– Mer än en tredjedel av alla svenska författare arbetar under hot, trakasserier och förföljelser, det vet vi. Vi vet också att den del av Sverige som utför de här hoten och trakasserierna, för att stoppa yttrandefriheten i Sverige, är de här rasistiska organisationerna, det rasistiska spektrumet. När vi nu tar in det här spektrumet på bokmässan så jämfördes det idag av en debattör i en tidning med att ta in aktiva pedofiler på ett daghem, sade Arnstad.

Arnstad föreläste sedan om nazismens fasor, vilket Vavra Suk vände sig emot i en avslutande kommentar.

– Vi är inte nationalsocialister eller nazister, det är ett skällsord som används mot oss för att vi säger saker som inte får komma fram i åsiktskorridoren.

Den antirasistiska debattören Henrik Johansson var kritisk till att Henrik Arnstad bjöds in.

Vänstertidningen ETC var kritiska till hela inslaget, och sammanställde en lista med ”10 tips till SVT nästa gång ni bjuder in en rasist”.

Men även Vavra Suk är i efterhand kritisk till inslaget.

– Jag gärna velat att det blivit just en debatt som kan ha frågor och svar, för jag vill ju fråga dem saker också. Så det var lite fegt att de inte ställde upp, någon av dem. Det var tydligen så att SVT hade svårt att få tag i någon som ville ställa upp, säger Vavra Suk till Nyheter idag.

– Det är påtagligt att de känner att de inte har några argument och tycker det är jobbigt. Det är alltid kul att stå och skrika rasist nazist på håll sådär men sen när man tvingas förklara vad man menar då är det ingen som vill ställa upp.

Men hade ni inte kallats för nazister, och om vänstern inte försökt stoppa er från att vara med på bokmässan, då hade ni ju inte fått den här uppmärksamheten och varit med i Aktuellt.

– Nej, det är nog mycket riktigt.

Är ni inte lite glada över att det funkar så?

– Jo. Det är helt klart som du säger, att det här har gett oss väldigt mycket uppmärksamhet, så att om de på något vis försökte stoppa oss… jag tror att de är lite villrådiga. De vill inte att vi ska stå på bokmässan, och stå där oemotsagda, men så fort de säger något så blir det tvärtom publicitet till oss. De kan inte stoppa oss på något sätt.

Då Henrik Arnstad på sociala medier uttryckt att han känner sig hotad av Nyheter Idag väljer vi av respekt att inte kontakta honom för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag