Nya Zeelands regering corona-sänker sina löner

Jacinda Ardern när hon tillträdde som premiärminister. Bild: Governor-General of New Zealand /CC BY 4.0
  • Onsdag 15 apr 2020 2020-04-15
E-post 7206

NYA ZEELAND På grund av coronakrisen sänker ministrar och myndighetschefer i Nya Zeeland sina löner med 20 procent i ett halvår. Nya Zeeland har infört en strikt lockdown av samhället, som tillsammans med den globala coronakrisen väntas slå mycket hårt mot ekonomin. 

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, ministrar i hennes regering och chefer för myndigheter i Nya Zeeland sänker sina löner med 20 procent under det kommande halvåret på grund av coronakrisen, rapporterar Reuters.

Nya Zeeland har sedan tre veckor tillbaka infört en strikt lockdown (nedstängning) av hela samhället, och regeringen förutspår att att arbetslösheten kommer öka kraftigt i landet på grund av den minskade ekonomiska aktiviteten lokalt och globalt.

Läs även: Uteserveringarna begränsas – Stockholms stad tar fortfarande ut full avgift av krögarna

– Det är här vi kan handla, och därför har vi gjort det. Många Nya Zeeländare får lönebidrag, lönesänkningar och blir arbetslösa på grund av den globala pandemin, säger Ardern på en presskonferens.

På onsdagen hade Nya Zeeland 1 386 bekräftade fall av coronaviruset, och nio döda. Nästa vecka ska regeringen besluta sig för om lockdown på den nuvarande, strikta nivån kommer förlängas.

Nya Zeelands finansminister Grant Robertson sade i ett tal till näringslivet att om regeringen beslutar sig för att lätta på restriktionerna, kommer man fokusera på ekonomiska aktiviteter som är trygga.

Robertson sade också att den årliga budgeten, som presenteras den 14 maj, kommer fokusera på ekonomisk återhämtning.

Läs även: MED Stockholm: Hjälp Sveriges småföretagare bygga Sverige starkt igen

Markus Allard från Örebropartiet, som länge drivit krav på att politiker ska sänka sina löner, välkomnar den Nya Zeeländska regeringens initiativ.

”Det är bra och ett steg i den riktning som Örebropartiet förordar” skriver Allard till Nyheter Idag, och påpekar att även Örebropartiet lagt fram förslag om att sänka politikerlöner på grund av coronakrisen.

När Allard föreslog kommunala beredskapslager för Örebro kommun i mars, lades sänkta politikerlöner fram som ett sätt att finansiera förslaget.

– Ifall någon då tycker att det här inte är värt att lägga pengar på, eller att det fattas pengar för det här, fast vi har lagt pengar på en massa annat, så vill vi också få in en skrivelse om att det här ska kunna finansieras genom en sänkning av kommunalrådens, kommunchefernas och kommundirektörernas lönenivåer, sade Allard och fortsatte:

– Det tycker vi är rimligt, att i en tid av kris, att ledarskapet visar just ledarskap, och går främst, och visar att det är klart att vi kan prioritera annorlunda. För det här är inte en vanlig situation, det här är ju en krissituation.

Läs även: ”Man har ju slösat miljarder på ren skit, och kommer därför stå sämre rustade inför den här krisen”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag