Nyanlända får prioritet i skolvalet i Göteborg

Foto: FT Bild / Pär Henning
  • Fredag 8 maj 2020 2020-05-08
E-post 9227

GÖTEBORG I Göteborg fördelas platserna i grundskolan enligt en prioriteringsordning där nyanlända hamnar först. Nu rapporterar Göteborgs-Posten att det kommer massiv kritik mot höstens skolval från missnöjda föräldrar.

Tidigare sköttes skolvalet av stadsdelarna men nu har stadens grundskoleförvaltning tagit över och tilldelar platser till 12 000 elever.

I bästa fall får eleven sitt förstahandsval, men om en skola får fler ansökningar än det finns platser utgår man från en särskild prioriteringsordning. För grundskolan ser den ut så här:

1. Nyanlända får företräde om skolan anses ha en låg andel nyanlända elever
2. Elever med syskon på skolan
3. Närheten till skolan (fågelvägen)
4. Om två elever bor lika långt från skolan lottas det mellan dessa

Det är den här prioriteringsordningen som har gjort föräldrar upprörda då det händer att elever placeras långt från sina hem och tidigare klasskamrater.

En av de som är missnöjda är Fredrik Färm vars nioårige son Gustav har fått placering i en annan stadsdel än sina gamla klasskompisar och sin syster. Bland annat beror det på prioriteringen av nyanlända och att närboende trängs undan av elever från andra stadsdelar.

– Jag förstår om barn från Angered vill söka sig till Klareberg. Då får du utöka antalet platser i stället. Vad vinner man på det att rycka upp en nioåring från kompisarna och skicka honom till en annan stadsdel? säger Fredrik Färm.

På sin sajt skriver Göteborgs stad att en elev slutar räknas som nyanländ först när den har gått fyra år i skolan i Sverige.

Läs även: Ny miljardrullning när Göteborg planerar Sveriges dyraste simhall

Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef på grundskoleförvaltningen, säger att 80–90 procent av eleverna får sina förstahandsval.

– Det finns inget självändamål i att skicka elever lång restid, tyvärr blir det en effekt. Ibland blir det längre restider. Det är bara att beklaga, säger han och uppmanar föräldrar att överklaga besluten om de inte är nöjda.

Läs även: Ensamkommande åtalas för våldtäkt – hade offrets trosor gömda i sin garderob

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag