Nyans tillbakakaka: Hänger upp dockor av Åkesson och Pehrson

Foto: Nyheter Idag / Pressbild Nyans / FarbrorAnna CC BY-SA 4.0
  • Lördag 4 feb 2023 2023-02-04
E-post 0

Söndagen nästa vecka kommer Partiet Nyans att hänga upp dockor föreställande SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas partiledare Johan Pehrson utanför riksdagen. Syftet med den tillståndsgivna demonstrationen är att protestera mot koranbränningar, berättar partiledaren Mikail Yüksel.
– Vi vill att regeringen förbjuder koranbränningar, säger han till Dagens Nyheter.

I januari hängdes en uppochnedvänd docka föreställande den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan upp utanför Stockholms stadshus. Dockkuppen fick stor uppmärksamhet och ledde till starka fördömanden från både Turkiet och den svenska regeringen.

Läs även: Turk-kris efter kurd-kupp mot Erdogan: ”Motbjudande”

Nu planerar Partiet Nyans en liknande protest på Mynttorget i Stockholm, precis utanför riksdagshuset. Den 12 februari kommer man att hänga upp en docka föreställande Jimmie Åkesson och en som föreställer L-ledaren Johan Pehrson.

Syftet med aktionen är att demonstrera mot Rasmus Paludans tillståndsgivna koranbränningar. Argumentet att det hör till yttrandefriheten kallar Yüksel för ”struntprat”.

– De här politikerna har sagt att man får bränna koraner och hänga upp dockor som föreställer politiker. Då vill vi på samma sätt använda oss av yttrandefriheten, säger Nyans partiledare Mikail Yüksel till DN.

På Twitter är det flera som uppmärksammar Nyans planerade demonstration. Däribland liberalen Mårten Hemström.

De berörda partierna vill emellertid inte lämna någon kommentar kring demonstrationen.

– Vi har valt att inte kommentera detta just nu, säger Liberalernas presstalesperson Victor Zetterman till Nyheter Idag.

”Tack för möjligheten att kommentera. Vi avböjer dock denna gång”, skriver Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett mejl till Nyheter Idag.

Läs även: Nyans partiledare tänker JO-anmäla Polisen: ”Hets mot muslimer”

Läs även: Yüksel jublar efter Kristerssons ursäkt: ”Resultat av Nyans hårda arbete”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag