Nye ministern backar biståndsmiljarderna: ”Bra för oss”

Per Olsson Fridh (MP). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
  • Måndag 1 mar 2021 2021-03-01
E-post

SVERIGE Den så kallade biståndsramen i Sveriges budget ligger i år på drygt 52 miljarder kronor. En god investering, menar nytillträdde biståndsministern Per Olsson Fridh (MP).
– Det ger ju oss en enormt viktig och central roll, säger han i en intervju för TT.

Av de drygt 52 miljarder kronorna i biståndsramen för år 2021 går 46,8 miljarder till internationellt bistånd. Ytterligare 5,5 miljarder räknas också till biståndet och går bland annat till mottagandet av asylsökande i Sverige.

46,8 miljarder kronor till internationellt bistånd kan jämföras med Polismyndighetens budget på 30,5 miljarder. Budgeten för hela rättsväsendet ligger på 56,4 miljarder.

Per Olsson Fridh, som nyligen efterträtt sin partikamrat Peter Eriksson som minister för internationellt utvecklingssamarbete, försvarar kostnaderna i TT:s intervju.

– Vi stöttar en utveckling som också är bra för oss. Det är många gånger också grund för våra relationer och den röst som vi kan ha utrikespolitiskt, säger han.

I Sverige har det bestämts att biståndet ska uppgå till en (1) procent av bruttonationalinkomsten, BNI. I år väntas Sveriges BNI ge plus, skriver TT, och därför påverkas inte biståndsramen av pandemin.

– Vi har kunnat fortsätta med vårt stöd på olika håll i oförändrad storlek, säger Per Olsson Fridh.

Läs även: ”Jag tror inte att detta är ett politiskt prioriterat område”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag