Nyhet om att afghan som utvisats från Sverige dödats i sitt hemland var falsk

Det ensamkommande afghanska flyktingbarnet poserar med vapen och gör segergest. Foto: Skärmdump/Blankspot
Det ensamkommande afghanska flyktingbarnet poserar med vapen och gör segergest. Foto: Skärmdump/Blankspot
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post

MEDIA En nyhet som spreds av Sveriges Radio under onsdagen om att ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som utvisats från Sverige dödats i sitt hemland har visat sig vara falsk. Artikeln har tagits bort av den statliga radiojätten efter att ha dementerats av organisationen Human Rights Watch (HRW).

Det var vid lunchtid på onsdagen som Sveriges Radio publicerade en artikel med rubriken ”Utvisad tonåring död i bombdåd”. Nyheten om den utvisade afghanen som dödats i ett terrordåd i hemlandet plockades snabbt upp av Tidningarnas Telegrambyrå och spreds därefter av hundratals tidningar och andra nyhetskanaler runt om i Sverige.

Men nyheten var falsk. SR hade hämtat den från Human Rights Watch som i sin tur citerade en text författad av den kontroversiella journalisten Martin Schibbye för sajten blankspot.se i tron om att uppgifterna där var korrekta. Blankspot skrev redan under gårdagen att påståendena var tveksamma efter att ha tagit del av en lista från den brittiska nyhetsbyrån Reuters över dem som dödades i terrordådet i Kabul. Den utvisade mannen fanns inte med på listan.

Under onsdags­eftermiddagen utfärdade HRW en dementi. ”HRW har tagit bort rapporten med titeln ’Afghansk tonåring, utvisade från Sverige, dödad i Kabul’ eftersom det nu finns motstridiga uppgifter om den utvisade dödades” står att läsa i den.

Till följd av dementin har även SR dragit tillbaka sin artikel, men de medier som förlitar sig på TT:s telegram har kvar sina artiklar med de falska uppgifterna.

Enligt HRW:s ursprungsartikel var den afghanske mannen en av tjugo asylsökare som deporterades från Sverige 30 maj. Anledningen var att svenska myndigheter slog fast att han ljugit om sin ålder i sin asylansökan. Han påstod att han var 17 år, men myndigheterna konstaterade att han i själva verket är en vuxen man. Man konstaterade dessutom att afghanen spenderat en stor del av sitt liv i Iran och att det därför var tveksamt om han hade skyddsskäl.

Blankspot.se har dessutom publicerat en bild på den afghanske mannen där han poserar med ett vapen i Syrien. ”17-åringen under sin tid som soldat i Syrienkriget”, skriver sajten om bilden, men det är högst oklart vilken sida av kriget mannen deltog i.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag