Nyheter Idags krönikör släpper bok om Trump

Ronie Berggren har skrivit en bok om Donald Trump Foto: Privat
  • Torsdag 8 okt 2020 2020-10-08
E-post

Den gängse bilden bland svenska medier och politiker av USA:s president är att han är ogenomtänkt, kanske rasistisk, galen och vill införa diktatur. En bild som Nyheter Idags krönikör Ronie Berggren menar inte stämmer och behöver kompletteras. I sin nya bok ”Donald Trump – en synnerligen amerikansk president” förklarar han Trumps politik. Han går också bland annat igenom den konflikt som Trump tagit med media och identitetsvänstern.

Sedan ungefär en vecka finns Ronie Berggrens bok på onlinebokhandlar som exempelvis Bokus.

Ronie Berggren, som är klassiskt konservativ, var tidigt ute med att stödja Donald Trump. Trots att han tidigare stött George W Bush och mer traditionella republikaner ställde han sig redan under primärvalet 2016 bakom Trump.

Vad var det du såg i Trump? Han är ju knappast den klassiska republikanen.

– Jag såg att Trump var en vinnare och ansåg att han dels var kapabel att besegra Demokraternas dåvarande kandidat Hillary Clinton och därtill kunde ingjuta självförtroende i amerikanerna igen. En tro på sin amerikanska identitet som fått en rejäl törn under Obamaåren. Det är något jag tycker att Trump också levererat.

När bestämde du dig för att skriva en bok om Donald Trump?

– Tidigt i somras. Eftersom jag visste att projektet brådskade så frågade jag i mitt Facebookflöde den 8 juni om folk var intresserade av att läsa en svensk bok om Donald Trump som förklarade de positiva saker och förklaringar av Trumps presidentskap som inte framkommer i svensk media. Svaret jag fick var ett överväldigande ja, så jag började skriva och skrev boken under sommaren.

Flera andra böcker finns ju redan om Trump, vad är det din bok ska tillföra?

Min bok ger den historiska kontexten till de brännande frågor som ofta aldrig beskrivs ingående i Sverige, säger Ronie Berggren och tar Trumps mur mot Mexiko som ett exempel.

– Följer man bara svensk mainstreammedia så härleds murbygget till att Trump är xenofob eller främlingsfientlig. Men faktum är att USA har allvarliga problem med illegal invandring, problem som växt fram under årtionden där Trump nu sätter ned foten, säger Ronie Berggren.

Titeln på din bok är ”Donald Trump – en synnerligen amerikansk president”. Varför valde du den titeln?

– Trumps slogan lyder ju ”Make America Great Again”. I boken argumenterar jag för att Trump mer än någonting annat – eller någon annan – gör USA lite mer amerikanskt igen. Genom sitt försvar av idéer som i konstitutionen utstakas som uramerikanska: tro på yttrandefrihet, kristendom, nationellt oberoende men även rätten att bära vapen och rätten till självförsvar. Saker som alla i mer eller mindre grad skiljer USA från europeiska länder men som är en central del av den amerikanska republikens statsbygge och något som Donald Trump med sitt presidentskap befäster.

– Donald Trump lyckas också, mer än någon annan president åtminstone i modern tid, att personifiera vad man kan kalla ”The American Spirit” i att han inte låter sig kuvas av påtryckningar från vare sig media eller politiska motståndare. Han talar mycket om att USA och människorna där är fantastiska, något som hans belackare hånar. Men det är, anser jag, kanske Trumps stora styrka.

Vem vänder sig boken till?

– Den vänder sig egentligen till alla som vill förstå, oavsett om man gillar eller ogillar Donald Trump. Boken ger de förklaringar som behövs för att Donald Trump ska bli begriplig. Så vill man förstå så kommer man att gilla boken oavsett om man sedan håller med eller inte.

Berätta lite kort om vad man får lära sig i boken.

– Jag går igenom några stora frågor eller utmaningar som jag anser att USA står inför där Donald Trump gjort tydliga ställningstaganden. Jag nämnde Muren mot Mexiko som skildras i ett kapitel.

– I ett annat kapitel beskriver jag socialismens snabba framväxt i USA. En socialism idag är identitetspolitisk och sliter isär ett land som äntligen börjat bli helt efter en lång historia av exempelvis rasism. Identitetspolitiken sliter sönder på nytt, något Donald Trump är en av få att uppmärksamma och tydligt markera mot.

– Jag skriver även om Pax Americana, USA:s fredsbevarande roll i världen som Fredrik Reinfeldt och andra anser bryts ner under Donald Trumps presidentskap. Jag förklarar i min bok att så inte alls är fallet. Trump står upp för Pax Americana men utan att spela med i free-riding, USA-bashing och annat som andra presidenter låtit fortgå, säger Ronie Berggren.

Han avslutar:

– Det man i slutändan får lära sig av boken är att Donald Trump är begriplig. Hans politik är logisk, inte konstig så som den framställs i Sverige. Boken förklarar varför Donald Trump vann 2016 och varför han har goda och välgrundade möjligheter att vinna också den 3 november 2020, vilket är vad som länge saknats här i Sverige.

Några av Ronie Berggrens krönikor:

Berggren: Coronasmittad Trump – en oktoberöverraskning som förändrar allt
Berggren: Vänsterliberalernas fiasko gör att Chicago påminner om Mellanöstern
Berggren: Expressen gör sig till nyttiga idioter om Trump och kravallerna i USA
Berggren: Obamagate kan vara en modern Watergateskandal
Berggren: Sveriges Radios korrespondent förstår inte USA
Berggren: Stefan Löfven ser aldrig något komma

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag