Nyheter24 tvingades avpublicera – Hade omröstning om det är ”okej” att köra över flyktingar

Nyheter24 mötte stark kritik för frågeställningen i sin artikel. Foto: Faksimil nyheter24.se
  • Tisdag 1 Dec 2015 2015-12-01
E-post 188

STOCKHOLM Konkurrenten Nyheter24 har hamnat i ett rasistiskt blåsväder efter att de publicerat en artikel om en lastbilschaufför som försökte köra över flyktingar. ”Gör chauffören rätt” frågar Nyheter24 i anslutning till artikeln. ”Ett av de värsta publicistiska haverier jag sett”, skriver Sveriges Radios digitala redaktör Martin Jönsson på Twitter.

Under tisdagskvällen stormar det om konkurrenten Nyheter24 som publicerade en artikel om en lastbilschaufför som försöker köra över flyktingar längs med en väg. Händelsen är filmad inifrån lastbilen och videon har fått stor spridning i sociala medier.

Relativiserade mordförsök på flyktingar – Läsarna hos Nyheter24 tyckte chauffören gjorde rätt

På flera ställen relativiserar Nyheter24 händelsen som skulle kunna sluta med att flyktingar blivit ihjälkörda av den stora tunga lastbilen. Redan i ingressen skriver Nyheter24 att ”klippet har startat en stor debatt, gör mannen rätt eller ska han åtalas?”.

Men det slutar inte där. I slutet av artikeln lade Nyheter24 upp en omröstning om den hemska videon där flyktingar tvingas kasta sig åt sidan när chauffören siktar på dem.

”Gör chauffören rätt”, frågade Nyheter24 i anslutning till den omröstning. Ännu mer otäckt blir det när man ser svaren – av läsarna hos Nyheter24 tycker en majoritet av det var rätt. En skärmdump av omröstningen visar att hela 167 läsare tyckt att chauffören gjorde rätt medan bara 69 läsare tyckte det var fel.

I samband med att artikeln delades på Facebook ställdes frågan ”Många tycker att det här var vidrigt, vad tycker du”? Senare, efter att Nyheter24 fick hård kritik, ändrades det istället till ”Riktigt vidrigt!”.

Efter kritikstormen: Ber nu om ursäkt

En lång rad kritiker, däribland flera journalister, reagerar starkt på hur Nyheter24 hanterade nyheten om lastbilschauffören som försökte köra över flyktingar. ”Ett av de värsta publicistiska haverier jag sett”, skriver Sveriges Radios digitala chefredaktör Martin Jönsson på Twitter.

Andra som kommenterar det hela på Twitter är mer luttrade. ”Jag tycker det ser ut som N24:s vanliga nivå”, skriver en annan person på Twitter.

Efter kritikstormen tvingades Nyheter24 backa och när Nyheter Idag undersöker sajten finner vi att artikeln är borttagen. Samtidigt har chefredaktören Henrik Eriksson publicerat en artikel där han ber om ursäkt för det som hänt.

”Under tisdagskvällen publicerade vi på Nyheter24 en film föreställande en person som försökte köra över människor. Ett antal mycket osmakliga frågeställningar fanns med i publiceringen, både på Nyheter24.se och i vår delning av artikeln på Facebook”, erkänner Eriksson.

Sedan lovar han att de ska utreda sina rutiner så att det inte händer igen. Han passar även på att tacka alla som poängterat vad han kallar ”felet” i artikeln.

Nedan ser du några av reaktionerna i sociala medier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag