Nytt coronatest utvecklat i USA – visar tidigare smittade: ”Det här är verkligen ett fantastiskt test”

  • Lördag 18 apr 2020 2020-04-18
E-post

USA Nu finns ett nytt test som visar om en person tidigare har haft coronaviruset. Det är företaget Abbott i USA som lanserar ett prov som spårar antikroppar i blodet. I april räknar företaget med att ha fyra miljoner prover klara för levererans och testning, enligt ett pressmeddelande. På University of Washington har man gjort preliminära försök och är mycket imponerade.

De tester som görs i dag för covid-19 spårar om personen för tillfället bär på viruset.

För att få veta om en frisk person tidigare har haft covid-19 behöver man spåra efter antikroppar som kroppen utsöndrar i respons till coronaviruset (SARS-CoV-2). Antikropparna stannar kvar i kroppen även efter att virusinfektionen gått över.

I dag är det oklart hur mycket immunitet tidigare smitta ger, eller hur länge. Men genom att spåra vilka som har antikroppar får forskare mer information om hur stor spridning som covid-19 har i samhället. Det kan också ge ledtrådar i utvecklingen av ett vaccin.

– Inget land har bra, etablerade tester, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff på Rosenbad den 17 april.

Runt om i världen arbetar man med att ta fram antikroppstest. Nu har Abbott i USA tagit fram ett test som enligt ett pressmeddelande från företaget levereras till maskiner som klarar av att analysera 100–200 tester per timme.

Testerna har börjat att levereras i USA. Abbott uppger att man även har ambitionen att få sitt antikroppstest godkänt i Europa, en så kallat CE-märkning.

University of Washingtons virologilabb har gjort preliminära försök med Abbotts nya test och man ger tummen upp.

– Det här är verkligen ett fantastiskt test, säger Keith Jerome, chef för virologiverksamheten på UW, till Geekwire. Jerome säger också att testet är mycket tillförlitligt.

– Det är möjligt att det här testet kan vara en del av en ”tillbaka till jobbet”-process (att starta igång och öppna samhället igen), säger han.

Under april ska fyra miljoner antikroppstester levereras och från juni uppger Abbott att man kommer att leverera 20 miljoner tester.

Tanken är att testet – som är ett enkelt blodprov – ska kunna tas på hälsocentraler och på arbetsplatser och därefter analyseras i labbmaskiner.

I slutet av mars lanserade Abbott ett molekylärt snabbtest som spårade covid-19 på mindre än 15 minuter.

Läs mer: Amerikanskt företag börjar massproducera prov för corona: ”5 miljoner tester i månaden”

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag