Nytt danskt stödpaket till elkunder – Sverige bland de snålaste länderna i Europa

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (t v). Foto: FinnishGovernment CC BY 2.0 / Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Lördag 24 sep 2022 2022-09-24
E-post 368

Nu inför Danmark elpristöd för miljardbelopp till danska elkunder, rapporterar Danmarks Radio. Bland stödåtgärderna märks tillfällig minskning av elskatten med 90 procent, tillfälligt ökat barnbidrag, minskning av elöverföringsavgifter och minskad skatt för värmepumpar. 

– Igår kväll lyckades vi få till en väldigt bred politisk överenskommelse som ger en hjälpande hand i svåra tider, säger finansminister Nicolai Wammen (S) till Danmarks Radio.

I Sverige har det blågula blocket utlovat olika stöd för att komma till rätta med de höga priserna på både el och drivmedel.

Hittills har S-regeringen varit bland de snålaste i Europa i fråga om stöd till elkunder, enligt Europaportalen. Enligt sajtens granskning har bara Finland och Irland gett lägre energiprisstöd till landets elkonsumenter, mätt som andel av BNP.

Tyskland är det EU-land som lagt mest pengar, 100 miljarder euro, på stödåtgärder, medan Sverige lagt motsvarande omkring 1,6 miljarder euro.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag