Nytt förslag gällande utjämningssystem – mer pengar till asylkommuner

Foto: Flickr
  • Tisdag 2 okt 2018 2018-10-02
E-post 465

STOCKHOLM En ny utredning föreslår att det kommunala utjämningssystemet ska göras om så att mer pengar går till invandrartäta kommuner och glesbygder. Ändringen kommer att innebära stora kostnadsökningar för kommuner som Kungsbacka.

Det kommunala utjämningssystemet är ett fördelningssystem som ser till att pengar tas från rikare kommuner och ges till fattigare. De senaste åren har systemet främst funkat som ett medel för att hålla kommuner som tagit emot många invandrare från att gå i konkurs.

Enligt en ny utredning föreslås det att utjämningssystemet ska ändras så att mer pengar går från rika kommuner till fattiga. Det största vinnarna på förslaget kommer bli glesbygder och kommuner som tagit emot många invandrare, uppger Dagens Nyheter.

Enligt utredaren Håkan Sörman kan effekterna av ändringen bli stora.

– Med de här variablerna ökar omfördelningen med ett par miljarder, säger han, enligt DN.

En del av förslaget är att kommuner som tagit emot många invandrare kommer att få mer pengar för att satsa på den kommunala vuxenutbildningen, vilket inkluderar svenska för invandrare.

De kommuner som haft störst befolkningsökning de senaste åren kommer få ännu mer pengar för att hantera den demografiska omvandlingen enligt de nya förslaget.

En av de kommuner som förlorar mest på det nya förslaget är Kungsbacka. Den föreslagna ändringen kommer innebära besparingen på 90 miljoner kronor för kommunen.

– Kungsbacka har redan en kostnadseffektiv verksamhet. Vi har heller ingen låg skatt, så det är svårt för invånarna att förstå att vi ska ha ett högre uttag för att andra ska kunna bedriva sin verksamhet, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M) till DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag